Партиите от опозицията в Шри Ланка се срещнаха, за да

...
Партиите от опозицията в Шри Ланка се срещнаха, за да
Коментари Харесай

Хаос в Шри Ланка: Ново правителство и официална оставка на президента Раджапакса

Партиите от опозицията в Шри Ланка се срещнаха, с цел да се спогодят за излъчването на ново държавно управление ден откакто президентът и министър председателят на страната предложиха да подадат оставки.

Това се случи след най-драматичния ден на траялия с месеци политически безпорядък, през който ядосани от икономическата рецесия протестиращи щурмуваха домовете на водачите, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса е уведомил премиера Ранил Викремесингхе, че ще подаде оставка, съобщи също Ройтерс, базирайки се на информация от канцеларията на премиера.

Председателят на Народното събрание по-рано сподели, че Раджапакса ще подаде оставка в сряда, откакто хиляди протестиращи щурмуваха формалната резиденция на президента.

Протестиращи към момента са в резиденцията на президента Готабая Раджапакса, в неговата канцелария, както и в дома на премиера.

Те обявиха, че ще останат там до момента в който оставките не бъдат подадени публично. Президентът подреди по-рано неотложно да бъде раздадена на хората пратка с газ, което допуска, че той към момента извършва длъжността си.

В столицата са ситуирани военни, само че те единствено набюдават тълпите от хора, нахлуващи в резиденцията на Раджапакса. Началникът на щаба на защитата на страната Шавендра Силва прикани за социална поддръжка за поддържането на правда и ред.

Висш представител от главната опозиционна партия в Шри Ланка сподели, че са били извършени диалози с другите партии, както и с депутати, отделили се от ръководеща коалиция на Раджапакса и са планувани още срещи. Все още не е ясно дали е било реализирано съглашение.

Друг народен представител от опозицията сподели, че опозиционните партии дружно биха могли да съберат задоволително депутати за болшинство в Народното събрание, след което биха могли да призоват Раджапакса да назначи ново държавно управление и да подаде оставка.

В събота министър председателят Ранил Викремесингхе сподели, че ще напусне поста си, откакто бъде образувано ново държавно управление. Натискът против двамата водачи се засилваше на фона на икономическия срив, който аргументи изострен дефицит на артикули от първа нужда.

Шри Ланка, в която живеят 22 милиона души, е изправена пред най-тежката си икономическа рецесия от 70 години насам. Инфлацията доближи рекордните 54,6% през юни и се чака да се увеличи до 70%, което хвърли в последна беднотия огромна част от популацията. От месеци Шри Ланка страда от дефицит на храна и гориво, продължителни спирания на тока и непрестанно растяща инфлация, откакто остана без непозната валута за импорт на жизненоважни артикули.

Правителството просрочи външния си дълг от 51 милиарда $ и потърси помощ от Международния валутен фонд. Премиерът на страната към този момент подаде през днешния ден оставка и прикани президента да направи същото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР