Партиите от опозицията в Шри Ланка се срещнаха вчера, за

...
Партиите от опозицията в Шри Ланка се срещнаха вчера, за
Коментари Харесай

Опозицията в Шри Ланка се срещна, за да избере ново правителство

Партиите от опозицията в Шри Ланка се срещнаха през вчерашния ден, с цел да се спогодят за излъчването на ново държавно управление ден откакто президентът и министър председателят на страната предложиха да подадат оставки след най-драматичния ден на траялия с месеци политически безпорядък, през който ядосани от икономическата рецесия протестиращи щурмуваха домовете на водачите, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Протестиращи към момента са в резиденцията на президента Готабая Раджапакса, в неговата канцелария, както и в дома на премиера. Те обявиха, че ще останат там до момента в който оставките не бъдат подадени публично. Не е ясно къде тъкмо се намира президентът сега, само че в изказване, оповестено от неговата канцелария, се споделя, че той е наредил неотложно да бъде раздадена на хората пратка с газ, което допуска, че той към момента извършва длъжността си.

В столицата са ситуирани военни, само че те единствено гледаха в профил по какъв начин тълпи от хора нахлуха в резиденцията на Раджапакса. Началникът на щаба на защитата на страната Шавендра Силва прикани за социална поддръжка за поддържането на правда и ред.

Висш представител от главната опозиционна партия в Шри Ланка сподели, че са били извършени диалози с другите партии, както и с депутати, отделили се от ръководеща коалиция на Раджапакса и са планувани още срещи. Все още не е ясно дали е било реализирано съглашение. Друг народен представител от опозицията сподели, че опозиционните партии дружно биха могли да съберат задоволително депутати за болшинство в Народното събрание, след което биха могли да призоват Раджапакса да назначи ново държавно управление и да подаде оставка.

В събота министър председателят Ранил Викремесингхе сподели, че ще напусне поста си, откакто бъде образувано ново държавно управление и часове по-късно ръководителят на Народното събрание сподели, че Раджапакса ще подаде оставка в сряда. Натискът против двамата водачи се засилваше на фона на икономическия срив, който аргументи изострен дефицит на артикули от първа нужда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР