Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018

...
Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018
Коментари Харесай

Горанов: Субсидиите на партиите са повече заради несъвършенство в законодателството

Партиите и обединенията в Народното събрание са получили през 2018 година по 13.20 лева за извоюван глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лева, поради „ несъвършенство в законодателството “. Това сподели финансовият министър Владислав Горанов пред Economic.bg преди формалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която участва и гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

„ Има едно несъвършенство на законодателството, което разрешава да се преразпределят част от парите на партиите и обединенията, които имат определени народни представители “, разяснява Горанов, който по закон носи отговорността за превеждането на дотациите по сметките на партиите и обединенията в Народното събрание.

„ Няма по какъв начин при в този момент настоящия Закона за политическите партии да се получат тъкмо 11 лв. на глас. Законът е написан по този начин, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в последна сметка да се разпредели единствено сред правоимащите партии и обединения “, сподели финансовият министър.

Според него това може да се поправи само посредством корекция в закона. „ Промяната на този закон е тематика на всички партии и не е редно изпълнителната власт персонално да взема решение този спор. Редовно се повдига тематиката за партийните дотации около гласуването на бюджета, допускам, че спор още веднъж ще има. Ако е належащо, законът би трябвало да се прецезира по този начин, че да е ясно, че не може да се преразпределят дотации от действителни гласове на партии и обединения, които обаче в следствие поради друга норма нямат право да получават дотация и тя се разпределя сред партиите, които имат определени народни представители “, сподели Горанов.

Той разяснява и разпоредената от основния прокурор Сотир Цацаров инспекция. „ Всички обстоятелства ще бъдат изяснени. Законодателят е определил формулата в обособени правила на Закона за политическите партии “, сподели той.

На въпрос дали разпределянето е почтено Горанов отговори, че „ почтено е класово разбиране, законодателството дава правила “. „ Ако волята на законодателя е да се получават тъкмо по 11 лева на автентичен глас, би трябвало законът да бъде прецезиран “, изясни той. /economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР