Парниковите газове в атмосферата са достигнали нов рекорд през 2018

...
Парниковите газове в атмосферата са достигнали нов рекорд през 2018
Коментари Харесай

Няма забавяне - парниковите газове са с нов рекорд през 2018

Парниковите газове в атмосферата са достигнали нов връх през 2018 година, надминавайки междинното годишно повишение на концентрацията от последните 10 години и подсилвайки все по-разрушителни трендове във времето. Това е заключението на Световната метеорологична организация в отчет, който е един от основните, популяризирани преди международната среща са климата в Мадрид през декември.

Концентрацията на въглероден диоксид, създаван главно от изгарянето на изкопаеми горива и водеща причина за световното стопляне, се е нараснала от 405.7 елементи на милион (ppm) през 2017 година на 407.8 ppm през 2018 година В интервала 2005-2015 година междинното годишно покачване е било 2.06 ppm, показват от WMO. Независимо от това какви политики ще бъдат контрактувани сред страните, този газ остава в атмосферата в продължение на епохи и укрепва стоплянето, разяснява " Ройтерс ".

Годишното повишение концентрацията на метан е било най-бързото от 1998 година насам. Това е парников газ, който има повече разрушителна мощ от въглеродния диоксид, само че и по-бързо се разсейва. Данните идват от десетки места на планетата, както и от измервания на високите елементи на атмосферата и на морето.

За азотния оксид, който е измежду разрушителите на озоновия пласт и излагането на хората на нездравословни ултравиолетови лъчи, е записано най-голямото увеличение, откогато се вършат измерванията.

" Трябва да напомним, че последният път, когато на Земята е имало сходна централизация на CO2, е бил преди 3 до 5 милиона години ", споделя Петери Таалас, общоприет секретар на международната организация. Докладът мери концентрациите, а не количеството на излъчванията, изхвърлени през предходната година.

" Няма признаци за закъснение, да не приказваме за някакво понижаване, в концентрацията на газове в атмосферата. Въпреки всички задължения, поети в Парижкото съглашение за климата ", добавя той.

В обобщението на отчета се споделя още: " Тази продължаваща дълготрайна наклонност значи, че бъдещите генерации ще бъдат изправени пред все по-тежки последствия от климатичните промени, в това число повишаване на температурите, повече случаи на рисково време, воден стрес, повишение на морското ниво и рецесии в морските и сухоземните екосистеми ".

Таалас разяснява, че въпреки всичко има съображение за оптимизъм - в съпоставяне със обстановката преди 10 години - преди договарянията в испанската столица, които стартират на 2 декември. Причината е, че данните, процесите и въобще тематиката за климатичните промени през днешния ден са доста по-видими за обществата.

Утре Програмата на Организация на обединените нации за околната среда ще популяризира годишния си отчет за разминаването сред поетите обещания и действително изхвърлените нездравословни газове. Това е един от главните измерители дали страните следват контрактувани политики за задържане на световното стопляне в границите на 1.5-2 градуса по целзия в края на века по отношение на доиндустриалните времена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР