Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство, излъчено

...
Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство, излъчено
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда и гласува кабинета "Денков-Габриел"? НА ЖИВО

Парламентът заседава изключително, с цел да гласоподава плана на държавно управление, излъчено с втория мандат от " Продължаваме промяната – Демократична България ".

В дневния ред на днешното съвещание са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на конструкция на Министерския съвет и избиране на постоянно държавно управление.

В началото на съвещанието се записаха 235 депутати.

Кандидатурите на ротационните министър председатели показа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков .

" Николай Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е допустимо, когато най-талантливите стартират да работят дружно, с цел да изведат България напред ".

" Големият гений се вижда и в състава на министрите. Ако в Народното събрание дадем по-дълъг живот на това държавно управление, България може да бъде трансформирана. България може да бъде в Шенген, България може да има бюджет с недостиг под 3 %, без да се пести от пенсии и без да се подвигат налозите “, сподели още Петков.

Днес е денят, в който можем да дадем вяра на милионите българи, които желаят страната ни да има постоянно държавно управление, съобщи на собствен ред от парламентарната естрада претендентът за министър председател Николай Денков .

Представяйки състава на проектокабинета, той се ангажира, в случай че бъде определено, държавното управление да внесе бюджет с три % недостиг, да извърши уговорките си от интернационалната стратегия, да работи за влизане на България в Шенген и еврозоната, да работи в тясна съгласуваност с Народното събрание за осъществяване на законодателната стратегия, в това число и промени в Конституцията.

След това думата взе Николай Дренчев от " Възраждане ", който разгласи, че парламентарната група на партията няма да поддържа държавното управление. " Познаваме лицето, което ни оферират за министър-председател през днешния ден от три държавни управления, в които беше министър на образованието. Можем да съдим за него по работа му, разяснява депутатът, съгласно който просветителното министерство се е трансформирало тогава в " печатница на документи с погрешно наличие ".

***

Дотук се стигна откакто акад. Николай Денков връчи преди ден на президента директория с изпълнен втори мандат, заявявайки, че всички имаме потребност от усмиряване на обстановката, " с цел да знаят хората, че кабинетът, Народно събрание и президентската институция работят дружно в тяхна изгода ".

За пръв път България ще има кабинет с ротационен министър председател – първите 9 месеца това ще е Денков, вторите 9 месеца на стола ще седне Мария Габриел, препоръчана от обединението ГЕРБ-СДС, която с ПП-ДБ реализира единодушие за управническата формула на страната и целите.

Те са следните:

1. Приемане от Народното събрание на предпочитани законопроекти с основни промени и увереност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане;

2. Прозрачна и виновна администрация – обезпечаване на благоприятни условия за непрестанен мониторинг от страна на обществото и противоположна връзка; отваряне и шерване на данните в и от обществения сектор;

3. Гарантиране на ефикасни и висококачествени услуги за жителите и за компаниите, които да са леснодостъпни, бързи, самодейни, генериращи развиване и стопански растеж;

4. Ускоряване на цифровизацията в обществения бранш, необятно потребление на нововъзникващи технологии и основаване на среда стимулираща нововъведенията, стъпвайки на осъщественото до момента;

5. Изграждане на професионална и стимулирана администрация, способна на иновации;

6. Създаване на приобщаваща администрация, която действа на база на равнопоставеност, правдивост и високи етични стандарти;

7. Всички държавни чиновници, които извършват отговорностите си тъкмо, добросъвестно независимо и политически неутрално в сходство със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своето професионално развиване и реализация. Гарантираме, че назначението на всяка служба в държавната администрация ще се прави посредством конкуренция учредена на професионални качества, справедливи критерии и процедурни правила.

Основните провокации пред новото постоянно ръководство ще бъдат влизането на страната в Шенген и Еврозоната, като първата цел може да бъде реализирана още до края на тази година.

Избирането на кабинета „ Денков-Габриел “ ще постави завършек на двете служебни държавни управления на Гълъб Донев, които ръководят страната ни от 2 август 2022 до 3 февруари 2023 и от 3 февруари досега.

Съставът на кабинета " Денков-Габриел ":

Министър-председател - Николай Денков Денков

Заместник министър-председател и министър на външните работи – Мария Иванова Габриел;

Министър на финансите - Асен Васков Василев;

Министър на вътрешните работи - Калин Георгиев Стоянов;

Министър на районното развиване и благоустройството – Андрей Иванов Цеков;

Министър на труда и обществената политика - Иванка Николова Шалапатова;

Министър на защитата - Тодор Димитров Тагарев;

Министър на правораздаването – Атанас Владиславов Славов;

Министър на образованието и науката - Галин Борисов Цоков;

Министър на опазването на здравето - Христо Русков Хинков;

Министър на културата - Кръстю Цончев Кръстев;

Министър на околната среда и водите и Председател на консултативния съвет за европейската зелена договорка - Юлиан Георгиев Попов;

Министър на земеделието и храните - Кирил Маринов Вътев;

Министър на превоза и известията - Георги Йорданов Гвоздейков;

Министър на стопанската система и промишлеността - Богдан Валериев Богданов;

Министър на нововъведения и растежа - Милена Иванова Стойчева;

Министър на енергетиката - Румен Събев Радев;

Министър на електронното ръководство - Александър Илиев Йоловски;

Министър на туризма - Зарица Георгиева Динкова;

Министър на младежта и спорта - Димитър Владимиров Илиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР