Парламентът задължи Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за

...
Парламентът задължи Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за
Коментари Харесай

Парламентът задължи МС да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти

Парламентът задължи Министерския съвет да не подписва двустранни съглашения за назад приемане на мигранти. Решението беше направено и импортирано от всички парламентарни групи и единомислещо подкрепено със 177 гласа "за ".

Народното събрание задължи държавното управление да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите на миграцията. В период до 30 септември 2018 година Министерски съвет би трябвало да показа в Народно събрание предложение на България за промяна на така наречен Дъблинска система за банкет на бежанци и съответно на правилник на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 година

Във връзка с разискванията по питането на Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов по отношение на политиката на държавното управление по въпросите на миграцията в България и Европа бяха импортирани две проекторешения - на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия. По искане на премиера беше дадена отмора, с цел да се обмислят предложенията.

След диалозите на Председателския съвет на Народното събрание, ръководителят на ПГ на "БСП за България " Корнелия Нинова прочете направеното решение, което е подписано от ръководителите на всички парламентарни групи. Тя благодари за проявения разсъдък и за поддръжката за проекторешението на левицата, което с рационални оферти било допълнено и засилено.

Този ход на събитията идва,

откакто министър председателят Бойко Борисов предложи на опозицията в Народното събрание общо решение за миграцията. А точно - държавното управление да не може да взима решения по тематиката без утвърждението на Народното събрание.

До концепцията за политически консенсус се стигна след препоръчаните решения на ръководещите и опозицията. От ГЕРБ оферират депутатите да поддържат позицията на Министерския съвет.

Социалистите обаче реагираха остро и настояха Народното събрание да разпореди на Министерски съвет да вземе решение против противоположното приемане на мигранти у нас, както и против сключването на двустранни съглашения с други членки на Европейски Съюз.

Борисов се обърна към водача на Българска социалистическа партия с думите: "Нищо неприятно няма Народното събрание да вземе решение да не подписва двустранни съглашения. Това се назовава консенсус ".

От левицата желаят в период до 30 септември държавното управление да показа пред Народно събрание предложенията на България за промяна на Дъблинския правилник.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти " оферират Народното събрание да поддържа позицията, изразена от България на съвещанието на Европейския съвет на 28-29 юни 2018 година по въпросите на миграцията, както и Министерски съвет да отстоява националните позиции по всички законодателни оферти, свързани с промяната в Общата европейска система за леговище.

Каракачанов: Откъде накъде да одобряваме 45 хиляди мигранти

"Какво подкрепяте, като не знаете каква е била позицията на България? Не знаете, тъй като позиция на Република България няма. Няма призната такава от Народно събрание и от Министерски съвет. Има персоналните страсти и планове на Борисов, съгласно обстановката, в която се намира - в България - няма да ги пуска, а пред госпожа Меркел - май ще ги пуска ", разяснява Нинова, обръщайки се към ръководещата коалиция.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък сподели, че в предлагането за решение на ръководещите има поредност и е по-добро от това на опозицията.

"България има направена рамкова позиция по промяната за правилник Дъблин, като част от общата промяна на европейската система за леговище. Подкрепяме промяната на правилник Дъблин в посока по-справедливо систематизиране на отговорностите и взаимност сред страните членки. Залагаме в българското председателство постигането на единодушие сред страните членки за основаване на работеща и устойчива система за леговище и ръководство на миграцията със следните детайли: мощни външни граници на Европейски Съюз, включително - общата им защита; подписване на съглашения с трети страни на пренос и генезис на реадмисия; по-силната им ангажираност на тези страни за ръководство на миграцията на тяхна територия, включително изнесени центрове и финансова помощ. Затова Европейски Съюз планува повече средства за миграция за новия програмен интервал ", уточни Цветанов.

Каракачанов: Лъжат, че докарваме мигранти с военни самолети

По думите му се плануват още благоприятни условия за доброволна релокация, а в изключителни обстановки, когато страните членки са подложени на доста мощен напън - наложителна релокация. Тя е лимитирана по време и размер. Търсят се благоприятни условия за по-широко потребление на краткотрайна протекция, разясни Цветанов.

"Министър-председателят не подписа съглашение и не водеше диалози по тази тематика ", акцентира водачът на ПГ на ГЕРБ.

"Има един неоспорим факт - към този миг България е единствената страна в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите и е дадена за образец ", съобщи Борисов от трибуната в пленарна зала.

В изявлението си пред депутатите Борисов съпостави Нинова с Ангела Меркел. По думите му немският канцлер е споделила изречението за покана на мигрантите след мощна хибридна офанзива.

"Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце ", напомни Борисов.

"Удивително ми припомня канцлерът на Вас! Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както Вас - с козичките! ", съобщи Борисов, намеквайки за присъединяване на Нинова и в дебата за чумата по животните в Странджа. И добави: "Аз тъй като доста обичам животните и Ви завидях - и аз желаех да ги погаля ".

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР