Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори по

...
Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори по
Коментари Харесай

БЕХ става съакционер с Total и OMV, ще търсят нефт и газ в българската зона в Черно море

Парламентът разпореди на министъра на енергетиката да организира договаряния по изискванията и реда, при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20% дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност " Блок I-21 " Хан Аспарух ". Проектът за решение е на депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН ". 
 
Проучването се организира в 60-дневен период от влизането в действие на решението, а министърът на енергетиката изготвя отчет за резултатите, който дава на Народното събрание, гласоподаваха депутатите.
 
Според вносителите българската страна би трябвало да е акционер, тъй като с изключение на концесионните хонорари, които ще получи по закон без да е акционер и които са 30% от оборота, ще бъдат получени и спомагателни средства.
 
 Български енергиен холдинг Български енергиен холдинг Източник: БЕХ
Като мотив, заради който е добре БЕХ да стане сътрудник в " Блок 1-21 Хан Аспарух ", е и фактът, че в прилежащите Румъния и Турция към този момент са открити големи количества газ, които са в непосредствена непосредственост - в границите на няколко километра, до границите на " Блок 1-21 Хан Аспарух ".
 
Вносителите показват, че след началото на войната в Украйна, енергийната сигурност на района е застрашена, а акционерното присъединяване в консорциума ще максимализира чистата сегашна стойност на икономическата лихва, получена от употребата на въглеводородите в блока. Разработването на находището ще насърчи развиването на обвързваните промишлености, а добивът на личен газ на налични цени ще даде опция за производството на топло- и електрическа енергия от газ, се споделя още в претекстовете.
 
Допълнителни причини и изгоди за българското общество са, че присъединяване в плана ще разреши на БЕХ да упражнява надзор върху изследването, създаването и добива; спомагателните облаги от добива на добитите въглеводороди могат да бъдат реинвестирани в разнообразни браншове, като да вземем за пример инфраструктура, опазване на здравето, обучение и стратегии за обществено подкрепяне, както и за финансиране на екологичния преход на страната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР