Парламентът възложи на министъра на енергетиката да не разпределя дивидент

...
Парламентът възложи на министъра на енергетиката да не разпределя дивидент
Коментари Харесай

Парламентът забрани да се разпределя дивидент от печалбата на БЕХ

Парламентът разпореди на министъра на енергетиката да не разпределя дял от облагата на „ Българския енергиен холдинг ” (БЕХ)  в размер на 425 млн. лева за финансовата 2023 г.  Вносители на плана на решение са народните представители от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, Жечо Станков и Мария Белова, а то беше подкрепено през днешния ден със 132 гласа " за ", 43 - " срещу " и 12 " въздържал се ".

В претекстовете към плана на решение се показва, че през последните три години се е открила трайна процедура държавната енергетика и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ” да бъдат употребявани за покриване на дефицити в разнообразни браншове.

Дебатът по решението  продължи часове наред и в него взе участие министърът на финансите в оставка Асен Василев. Той уточни, че БЕХ има по сметките си над два милиарда лв., „ АЕЦ Козлодуй - Нови мощности “ – над 1,5 милиарда лева и изясни, че през последните няколко години страната е почнала да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да го остави да бъде краден. Този дял не отива в джоба на финансовия министър, а отива в пенсиите, които са три пъти увеличени, над един милиарда лева за здравната каса, за заплати на учители, лекари и още, посочи Василев, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР