Парламентът в Скопие ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество

...
Парламентът в Скопие ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество
Коментари Харесай

Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България

Парламентът в Скопие ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония.

Документът беше признат с 61 гласа " за " и един " въздържал се " на съвещанието си на 15 януари. Събитието съответства с представянето на председателството на Съвета на Европейския съюз, поето от България, пред управляващите в Скопие, на което ще бъде изложена визията за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани.

Също по този начин на тази дата преди 26 години България признава независимостта на Македония. Македонският външен министър Никола Димитров сподели, че в ратификацията на текста таман през днешния ден " има доста хубава символика ".

Очакваше се текстът да получи нужното болшинство и да бъде признат. Консервативната ВМРО-ДПМНЕ, до неотдавна ръководена от някогашния министър председател Никола Груевски, реши да бойкотира съвещанието, макар че отхвърля контракта и прикани за гласоподаване с " не ". Според партията двустранният документ е нездравословен за националните ползи.

Димитров, представен от организация МИА, приветства решението и добави, че такива сложни въпроси сред Скопие и София се договарят мъчно. " Нито ние, нито България сме напълно удовлетворени от текста, " сподели той, само че добави, че текстът дава отговор както на " нашите (македонските) ползи, по този начин и на тези на българската страна. "

Фотогалерия: Посрещането на Борисов в Скопие >

Договорът на процедура уголемява остарял документ, подписан още преди 16 години, с задължения за изясняване на въпроси от " общата история " на двете страни посредством образуване на междуправителствени органи, които да се занимават с това. Формирането би трябвало да стане до 3 месеца след ратификацията. (Текста на документа можете да четете тук.)

Очаква се ратификацията в Народното събрание в София също да стане през януари.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4634)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР