Парламентът в Анкара прие закон, който предизвика остра критика от

...
Парламентът в Анкара прие закон, който предизвика остра критика от
Коментари Харесай

Турция прие закон, който предвижда затвор за разпространение на фалшива информация

Парламентът в Анкара одобри закон, който провокира остра рецензия от опозицията. Той планува затвор за разпространяване на погрешна или подвеждаща информация. Преди гласуването опозиционен народен представител зрелищно счупи телефона си с чук, наблягайки, че той е средство за връзка посредством обществените мрежи, само че с новия закон и тази независимост в Турция е отнета.
Прочетете още
Осем месеца преди общите избори и близо половин година след внасяне му, в Турция беше признат закон, по силата на който се планува отнемане от независимост за разпространяване на дезинформация. Т.нар. " Закон за пресата " визира с изключение на вестниците, радиостанциите и малките екрани, само че също и обществените мрежи и интернет уеб страниците. По силата му ще може да бъде изисквана информация за публицисти или консуматори, обвинени в разпространяване подправени вести.

Месеци наред опозицията остро се противопоставяше на проектозакона, само че възможностите за триумф не бяха огромни поради болшинството на ръководещата партия и съдружниците ѝ в Народното събрание. В знак на митинг преди гласуването турски народен представител счупи с чук смарт телефона си, обръщайки се към младежите и тези, които ще гласоподават за първи път през юни следващата година:

" Не можете да отидете на отмора, където си поискате, да ядете каквато желаете храна, да си купите таблета или облеклата, които желаете. И повода за това е държавното управление на Партия на справедливостта и развиването. Имате една единствена независимост и тя е във вашия джоб. Там са Инстаграм, Ютюб, Facebook. Чрез тях поддържате връзка. Ако законът мине, можете да счупите телефона си, както аз ще направя. Той няма да ви е необходим ", сподели опозиционният народен представител Бурак Ербей.

Новият закон се състои от 40 члена, само че най-спорният от тях планува от една до три години затвор за разпространяване на погрешни или лъжливи информации, засягащи вътрешната и външната сигурност на страната, такива, които могат да нанесат вреди в областта на публичното здраве, да смутят публичния ред, да провокират боязън или суматоха измежду популацията, се показва в текста.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР