Парламентът удължи и на второ четене действието на т.нар удължителен

...
Парламентът удължи и на второ четене действието на т.нар удължителен
Коментари Харесай

Парламентът удължи действието на т.нар. удължителен бюджет до 31 юли тази година

Парламентът удължи и на второ четене действието на т.нар удължителен закон за бюджет. Той ще се ползва до не по-късно от 31 юли т.г. 
Заложено е минималният размер на главната заплата за най-ниската държавна служба да е 780 лева
Ще има еднократна помощ и за възпитаници, записани във втори, трети и четвърти клас по член 10 а от Закона за фамилни помощи за деца за образователната 2023/2024 година, само че тя, както и размерът й, ще бъдат написани в Закона за държавния бюджет за 2023 година, а не както в този момент се оферираше да е в удължителния закон. Така най-вероятно от есента децата от втори до четвърти клас ще получават по 300 лева еднократна помощ. 
Пари се получават за записано дете, този бюджет ще важи до 31 юли т.г., изясни логиката Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. Ако желаете да подпомогнете децата, би трябвало да се усилят разноските за обучение, акцентира някогашният министър на образованието в кабинета „ Борисов “. 
Според Мартин Димитров от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) няма смисъл на всички деца да се дават по 300 лева, а единствено за тези, чиито родители са небогати. Не можем да вършим обществена политика за цялостен народ, това не работи, тя би трябвало да бъде фокусирана към бедните в потребност, акцентира той. Димитров изиска от Министерството на финансите и главните парламентарни групи да се дефинира посредством Националната организация за приходите кои са хората в потребност в България, с цел да се оказва помощ съответно на тях. Само фокусираната помощ е същинска помощ, изясни депутатът.
Георги Гьоков от „ Българска социалистическа партия за България “ напомни, че с този бюджет единствено се обезпечават пари за това, което към този момент е решило предходното Народно заседание. Дебатът за подоходен аршин може да се отвори със идващия бюджет, посочи той.
Александър Иванов от ГЕРБ-СДС уточни, че помощите би трябвало да бъдат ориентирани по този начин, че да доближават до децата, да подкрепят тяхната образователна активност, а не към родителите, които могат да злоупотребят с тези пари. 
Цончо Ганев от „ Възраждане “ изясни, че в Европа пари се дават за всички деца. Между 400-500 лева стартово коства да изпратите един възпитаник на учебно заведение. В същото време хора, които получават 1000 лева заплата, не се водят небогати, означи той. 
Източник: БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР