Парламентът ще заседава извънредно от 11.00 ч. с единствена точка

...
Парламентът ще заседава извънредно от 11.00 ч. с единствена точка
Коментари Харесай

Депутатите се събират извънредно заради оставката на Стефан Янев

Парламентът ще заседава изключително от 11.00 ч. с единствена точка в дневния ред - разискването на план на решение за лични промени в Министерския съвет, откакто министър председателят Кирил Петков изиска оставката на министъра на защитата Стефан Янев и предложи Тодор Тагарев за този пост.

На изключително съвещание кабинетът реши Тодор Тагарев да смени Стефан Янев като министър на защитата. Премиерът Кирил Петков сподели, че е съгласувал рокадата в Министерството на защитата с съдружните сътрудници и уточни следните претекстове:

„ Не може да се води самостоятелна външна политика през Facebook като самостоятелен министър. Никой министър не може да споделя, че неговото наличие в Министерски съвет предопределя стабилността на това държавно управление, другояче това държавно управление става пленник. Аз не мога да бъда министър-председател на държавно управление, което може да бъде пленник. Не може да назовем интервенция нещо, в което към този момент са починали от двете страни толкоз хиляди индивида “.

Новият претендент за министерството на защитата професор Тодор Тагарев е дълготраен специалист във военното министерство. Бил е длъжностен министър на защитата през 2013 година в кабинета на Марин Райков. Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ дефинира настояването за оставката на военния министър като закономерно:

„ Това е извънредно верен ход на премиера. Подкрепяме всяка дума от това, което той посочи като причини, това ще помогне на страната ни да бъде съответна в актуалната рецесия “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова напомни, че Стефан Янев е препоръчан от „ Продължаваме промяната “:

„ Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение “.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов разгласи, че ще изискат оставката на целия кабинет:

„ Той сега организира политика, която вместо да се пробва да посредничи за деескалация на спора, за мирната уредба на този спор и да трансформира България в медиатор, тъй като Украйна и Русия са ни еднообразно другарски страни. Ние не трябва да избираме страна в този спор. Вместо това Кирил Петков с неговата политика поврежда българския народен интерес, поврежда ползите на българския народ “.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи отхвърлиха коментар.

Пред Народното събрание ще се организира митинг в поддръжка на Стефан Янев. Преди началото на изключителното пленарно съвещание участниците ще призоват оставката на Янев да не бъде гласувана.

Протестът е продължение на недоволството от понеделник, което протестиращи показаха пред постройката на Министерския съвет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР