Парламентът ще започне работа с приемане на оставката на Министерския

...
Парламентът ще започне работа с приемане на оставката на Министерския
Коментари Харесай

Първи работен ден: Бурни дебати в новото Народно събрание

Парламентът ще стартира работа с приемане на оставката на Министерския съвет, която беше подадена през вчерашния ден. Това взеха решение депутатите, които одобриха програмата за днешното съвещание със 157 гласа " за ".

Спор в пленарна зала провокира въпросът дали оставката на настоящия Министерски съвет единствено се подава пред новоизбрания парламент или би трябвало и да се гласоподава.

От ГЕРБ попитаха на какво правно съображение оставката на държавното управление се внася за гласоподаване. Тя се подава, не се гласоподава, възрази Дани Каназирева /ГЕРБ/.

Председателят на 45-ото Народно заседание Ива Митева обясни, че за да се обективира тази оставка, би трябвало да е налице конститутивен акт от нейното приемане, по тази причина оставката би трябвало да бъде гласувана. След приемане на оставката, настоящият кабинет продължава да извършва функционалностите до избиране на нов, уточни тя.

Депутатите ще прегледат план на решение за основаване на краткотрайна комисия, която би трябвало да направи проверка, която да откри дали има злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване през последните четири години.

В програмата за през днешния ден е включено чуване на премиера в оставка Бойко Борисов за ограниченията и дейностите, планувани в Националния проект за възобновяване и резистентност по Механизма за възобновяване и резистентност. Вчера Борисов сподели, че проектът ще бъде подаден през днешния ден в Народното събрание.

Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев по отношение на осъществяването на закона за държавния бюджет за 2021 година и нивото и структурата на фискалния запас към 31 март 2021 година, както и какви са касовите наличия в държавния бюджет и по какъв начин се възнамерява тяхното развиване до края на годината.

В дневния ред са включени и планове за решения за избиране на непрекъснати комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по опазването на здравето.

Заседанието в остарялата постройка на Народното събрание стартира с поименна инспекция за определяне на кворума, защото системата за гласоподаване е преместена в новата пленарна зала в някогашния Партиен дом.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР