Парламентът ще въведе нов модел за плащанията към ВЕИ производителите

...
Парламентът ще въведе нов модел за плащанията към ВЕИ производителите
Коментари Харесай

Вместо премии ВЕИ централите ще имат договори за разлики

Парламентът ще вкара нов модел за заплащанията към ВЕИ производителите с преференциални цени Целта е да няма опция за осъществяване на свръх облаги от високите цени на тока Това визира съвсем 400 централи, въведени в употреба преди 2015 година
Нова огромна смяна ще има за ВЕИ бранша в България. С преходни разпореждания към актуализацията на бюджета депутатите ще променят Закона за енергетиката, тъй че да лимитират опцията за свръхпечалби на вятърни, слънчеви и био-централи поради високите цени на тока и да обезпечат повече средства за обезщетения на бизнеса.

Дебатите по тази тематика започнаха късно нощес и не престават на днешното съвещание на комисията по бюджет и финанси. От изявленията на депутатите от другите парламентарни групи наподобява, че няма противоречиви моменти при новата регулация за ВЕИ, която ще размени договорите за награди с такива за разлики. И безусловно ще задължи производителите, които имат контракти за награди (централите, въведени в употреба преди 2015 г.) да връщат средства към страната, в случай че продават силата си на по-висока цена от избраната им от КЕВР преференциална цена.

Ефектът от това се чака да бъде десетки и даже стотици милиони в границите на година, в случай че борсовата сила остане по този начин скъпа, както в този момент. Но действително няма да ощети вложителите, тъй като им подсигурява, че ще получат за силата си записаната в договорите им цена.
Реклама
По другата значима тематика - обезщетенията за бизнеса, обаче има разногласия сред " Продължаваме промяната ", ГЕРБ и Има Такъв Народ. Те са свързани със самия механизъм, по който ще се набират средствата за дотациите на компаниите и размерът им. При всички случаи подобен механизъм ще бъде утвърден и той ще работи автоматизирано без значение дали има или не постоянно държавно управление и парламент. По този метод бизнесът ще може с по-голяма сигурност да възнамерява разноските си за идващата зима.
Какво се трансформира за ВЕИ
Първата огромна смяна в бизнес модела на ВЕИ производителите настъпи изненадващо на 1 януари тази година, когато. Към оня миг настоящата планирана пазарна цена (определена от КЕВР) беше 119 лева./мВтч и тези централи получаваха награди до преференциалните им цени (200-300 и даже 580 лева./мВтч за някои от тях). В същото време борсовите цени към този момент бяха над 400 лева./мВтч и това провокира полемики, че се осъществят свръхпечалби - 400 лв. от борсата + 400 лева награди. В резултат регулаторът увеличи прогнозната пазарна цена на 293 лева./мВтч и това остави всички производители с по-ниски преференциални цени без награди.

От 1 юли се чака КЕВР да увеличи прогнозната пазарна цена до 431 лева./мВтч, а може и повече поради страховете от цялостно прекъсване на съветския газ за Европа през последните седмици. Но за множеството ВЕИ производители това няма да значи единствено, че няма да получават награди, а че ще връщат и пари.

Новите промени в Закона за енергетиката, препоръчани от народния представител на " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев, трансформират напълно модела за гарантиране на приходите на ВЕИ централи с дълготрайни контракти. Накратко от контракти за награди се предлага да се премине към контракти за разлики. Това значи да вземем за пример, че в случай че има подписан дълготраен контракт с преференциална цена от 200 лева./мВтч, а покупко-продажбите на борсата се подписват при равнища от 500 лева./мВтч, каквито са в последната седмица, въпросната централа ще би трябвало да върне във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " 300 лева за всеки продаден мегаватчас.
Реклама
Механизмът ще работи и в противоположна посока - в случай че борсовата цена падне под 200 лева./мВтч, същият производител ще получава отплата от Фонда. В случая обаче е по-вероятно единствено централите с най-високи преференциални цени - от 450 лева./мВтч и нагоре да получават обезщетения, защото няма изгледи борсовите цени да се намалят под тези равнища.

Така на процедура няма да има ощетяване на ВЕИ производителите, само че няма да има и опция за по-големи облаги.
Плюсове и минуси
С новите промени на процедура се връща първичният режим за ВЕИ централите, в който те можеха да разчитат единствено на преференциалните си цени без да имат опция за спомагателни облаги от борсата (или загуби, както се случи през 2020 година със срутва на енергийните цени поради пандемията от коронавирус).

Това дава по-голяма сигурност, само че също по този начин значи, че централите няма да имат претекст да продават силата са на по-високи цени, защото ще би трябвало да връщат разликата във фонда. Това би могло да отнеме и дребна част от натиска на пазара, само че осезателен резултат няма по какъв начин да се чака, защото пазарът е общ и цените се дефинират от търсенето и предлагането в целия район.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Транспорт 3 Политика 1 Транспорт 2 Енергетика 3 Данъци и обезпечаване 1 Транспорт 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят Реклама
Също по този начин въпросните контракти за разлики би трябвало да бъдат нотифицирани от Европейската комисия, което не би следвало да е проблем, защото няма да има спомагателна държавна помощ.
Свързани публикации Защо токът за бита няма да нараства, а парното скача с 30-40% 30 май 2022, 05:57 Митове и обстоятелства: ВЕИ покачват или намаляват цената на тока? 19 април 2022, 08:51 Европа ще има проблем в осъществяването на своя енергийно самостоятелен проект 29 март 2022, 13:04 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР