Парламентът ще трябва да стигне до позиция по предложението на

...
Парламентът ще трябва да стигне до позиция по предложението на
Коментари Харесай

Изтича времето за българската позиция по френското предложение за Северна Македония

Парламентът ще би трябвало да стигне до позиция по предлагането на френското ротационно председателство за напредването на Северна Македония и Албания към Европейски Съюз.

България съумя да реализира настояването си Европейски Съюз да стане поръчител за осъществяването на условията ни към Скопие, което без казус, защото до момента страните членки избягваха да слагат двустранни разногласия на европейско равнище.

В плана за преговорната рамка на Северна Македония, реализиран от френското председателство, Република Северна Македония се задължава да съблюдава Договора за добросъседство с България от 2017 година Скопие ще би трябвало да промени конституцията си и да включи българите в македонската конституция като държавотворен народ преди да стартира същинското начало на договаряния. Северна Македония ще одобри и проект за деяние, обвързван със отбраната на правата на малцинствата. Планират се и ограничения против езика на омразата.

Очаква се тази преговорна рамка да бъде утвърдена от останалите страни членки макар запасите, че двустранни въпроси се изнасят на европейско равнище, с цел да може Западните Балкани да се придвижат към Европейски Съюз.

Миналата седмица, в опит да се пресекат спекулациите за Северна Македония,, в това число дали да отпадне или не ветото за начало на договаряния на Скопие с Европейския съюз.

Засега няма планувано съвещание на парламентарната външна комисия.

В понеделник вечерта посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават в Люксембург, с цел да обсъдят по този начин нареченото " френско предложение ", а за вторник е планувано съвещанието на Съвета по общи въпроси.

Два дни по-късно стартира срещата на водачите на Европейски Съюз.

Премиерът Кирил Петков неведнъж изясни, че в случай че Народното събрание не промени българската позиция, той еднолично няма да смъкна “ветото “.

И в България, и в Северна Македония, тематиката продължава да се истеризира.

Президентът Румен Радев, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР