Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за

...
Парламентът ще разгледа на първо четене промените в Закона за
Коментари Харесай

В НС ще разгледат на първо четене промените в Закона за вероизповеданията

Парламентът ще прегледа на първо четене измененията в Закона за вероизповеданията, импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това планува програмата за работа на Народното събрание.

Предлага се записаните по закона вероизповедания да се освободят еднократно от заплащане на неплатените към 31 декември 2018 година обществени вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. По данни на Министерството на финансите 8, 267 млн. лв. са отговорностите на шест регистрирани вероизповедания.

Предвидено е дотацията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна черква за източноправославното изповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското. Според промените държавната дотация ще се дава и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега дотация се предоставяше единствено на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна черква.

Заложени са разпореждания, съгласно които оптималният размер на заплатата на свещенослужителите не трябва да надвишава междинната месечна заплата на наетите в икономическа активност „ Образование “. Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогичен експерт. За чиновниците на религиозни институции не е планувана смяна и заплатата не трябва да надвишава тази на наетите в публичния бранш. Изключение от тези условия вършат управителните органи на вероизповеданията.
Промените плануват още държавната дотация да остане в размер на 10 лева за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се резервира правилото дотацията да не бъде по-малка от 15 млн. лв..

Депутатите ще гласоподават и процедурни правила за изискванията и реда за предлагането на претендент за подуправител - началник на ръководство „ Банков контрол “ на Българската национална банка. Изборът на нов подуправител се постанова, откакто предходната седмица Димитър Костов подаде оставка.

В 11.00 ч. ще стартира и петъчният парламентарен надзор. В него присъединяване ще вземат четирима министри от кабинета „ Борисов “ 3. На депутатски питания ще дават отговор министърът на околната среда и водите Нено Димов, на образованието Красимир Вълчев, на финансите Владислав Горанов и на младежта и спорта Красен Кралев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР