Парламентът ще разгледа на първо четене актуализацията на държавния бюджет

...
Парламентът ще разгледа на първо четене актуализацията на държавния бюджет
Коментари Харесай

Депутатите ще разгледат на първо четене актуализацията на бюджета

Парламентът ще прегледа на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 година С нея се планува в хазната да постъпят два милиарда лв. повече, а новите разноски да бъдат милиард и 800 милиона лв.. 

От първи октомври се залага приблизително нарастване на пенсиите с 12,5%, като при най-ниските ще има и обществена добавка, с цел да се изравнят с прага на беднотия.

В измененията в Закона за държавния бюджет за 2021 година за справяне с неподходящото влияние върху стопанската система се планува обезпечаване на средства за подкрепяне на бизнеса и стратегии за претовареност в размер до 400,0 млн. лева. 

Предлага се в централния бюджет за 2021 година да се планува спомагателен финансов запас в размер до 200,1 млн. лева за обезпечаване на ограниченията в региона на опазването на здравето, свързани с превъзмогването на пандемията. 

Предложено е по централния бюджет да бъдат обезпечени средства за производство на изборите за президент през 2021 г.  

Средства в размер до 100,0 млн. лева са планувани за настоящ ремонт и поддържка на републиканската пътна мрежа, в това число на предпочитани пътни сектори, нуждаещи се от осъществяването на незабавни аварийно-ремонтни действия. В проектобюджета са планувани средства за нарастване на средствата в запаса. 

Трябва да се обезпечат в допълнение пари за опазване на здравето по бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и средства за подкрепяне на бизнеса, които са в държавния бюджет. 

" Не е належащо всички тези средства да бъдат изхарчени. Целта е да има еластичност според от развиването на другите провокации. Актуализацията на бюджета има единствено един смисъл. Никой не знае по какъв начин ще се развият рецесиите и провокациите, които ни чакат. Ние ги виждаме качествено избрани – пандемията,  афганистанската рецесия, цената на силата. Това са съставни елементи, които никой не може да възнамерява задоволително точно, а надлежно и не може да бюджетира ", разяснява в ефира на Нова телевизия Левон Хампарцумян от " Български конгрес на бизнес водачите ". Според него, точно с тази актуализация страната ще може да премине по-плавно през другите рецесии, които вероятно ни чакат през идващите месеци. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР