Парламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за възстановяване

...
Парламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за възстановяване
Коментари Харесай

НА ЖИВО: НС обсъжда проекторешения, свързани с ПВУ, изслушват министри по случая Грозев


Парламентът ще разиска две проекторешения, свързани с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това планува точка трета от дневния ред за работа на народните представители.

Депутатите ще продължат с разглеждането на план на решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички нужни дейности за сформиране на нов Национален проект за възобновяване и резистентност. Вносители на плана са Костадин Костадинов („ Възраждане “) и група народни представители. Народното заседание ще разиска и план на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика, препоръчано от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

Миналата седмица народните представители разискаха какво може да се направи за опазване на въглищните централи във връзка на проекторешението, импортирано от " Възраждане ". До гласоподаване на проекторешението не се стигна поради привършване на времето на пленарното съвещание. 

От " Възраждане " желаеха предоговаряне на ПВУ в частта за декарбонизация в енергийния бранш и либерализацията на пазара на електрическа сила на дребно. От ГЕРБ-СДС поддържаха предоговаряне на цели по Плана в частта енергетика. От " Продължаваме Промяната " предложиха България дружно с Румъния и Гърция да издейства дерогация на уговорките за понижаване на излъчванията на въглищните централи, както и да се одобри нова енергийна тактика на страната.

Вчера пленарната зала отхвърли искането на " Продължаваме Промяната " (ПП) в програмата за четвъртък да бъде включено и импортираното от тях проекторешение, обвързвано с ПВУ. Никола Минчев настоя трите плана да бъдат прегледани през днешния ден, само че предлагането му за включване в дневния ред бе отхвърлено с 90 гласа " за ", 10 " срещу " и 91 " въздържал се ", след прегласуване.

От Политическа партия предложиха Народно събрание да одобри план на решение за правене на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция, по отношение на отразяването на последствията от войната в Украйна върху енергийната сигурност в района и Националния проект за възобновяване и резистентност, само че предлагането им не бе признато. 

Днес в програмата е и първо гласоподаване на промени в Закона за медиацията, в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за електронното ръководство. На второ четене депутатите ще обсъдят промени в Закона за енергетиката, както и Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни.

Народното събрание ще прегледа план на решение за възлагане на Министерски съвет осъществяване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на подписване на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология AP1000. Проектът е импортиран от Делян Добрев и група народни представители.

Двама министри ще бъдат изслушани от депутатите по проблема с оповестения за търсене от Русия български публицист Христо Грозев. Пред Комисията за надзор над службите за сигурност ще се явят министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на външните работи Николай Милков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР