Парламентът ще изслуша днес министъра на отбраната Драгомир Заков и

...
Парламентът ще изслуша днес министъра на отбраната Драгомир Заков и
Коментари Харесай

Парламентът ще изслуша Заков и Рашков за самолета, нарушил въздушното ни пространство

Парламентът ще изслуша през днешния ден министъра на защитата Драгомир Заков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за самолета, нарушил българското въздушно пространство на 8 юни т.г., планува програмата на Народното събрание за тази седмица.

Изслушването е по предложение на Христо Гаджев и Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Министерството на защитата заяви, че на 8 юни към 19:09 часа дребен аероплан е навлязъл във въздушното пространство на България и по случая се води следствие. Самолетът е изхвърчал от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без утвърден летателен проект. При навлизането му в България при комплицирани хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи мястото на кацане е локализирано, напомня Българска телеграфна агенция.

Самолетът-нарушител е наблюдаван от самото начало след влизане на територията на страната, сподели предишния петък министърът на защитата Драгомир Заков пред публицисти в Народното събрание. Той уточни, че е вдигнат и изтребител при доста тежки атмосферни условия, с риск за живота на водача. Дали самолетът-нарушител е шпионски или не, занапред ще откри следствието, уточни тогава Заков.

На идващия ден в телевизионно изявление, министърът разяснява, че най-вероятно се отнася до напълно банален случай. Той допусна, че самолетът е трябвало да бъде прекаран от Литва до България, откакто е бил закупен. И защото процедурите за регистрация в Литва лишават време, притежателят е решил да си го върне в България, сподели Заков. Той заяви, че не са открити взривоопасни субстанции, опиати или следи от тях. Хората са нарушили много правила и сега явно се укриват, сподели още Заков.

Депутатите ще прегледат през днешния ден и отчети за активността на Омбудсмана на Република България през 2020 година и 2021 година

В парламентарния надзор от 11:00 часа ще взе участие вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджов и министрите Надежда Йорданова, Асена Сербезова, Иван Иванов, Божидар Божанов, Александър Николов (в оставка), Драгомир Заков, Николай Събев, Бойко Рашков и Атанас Атанасов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР