Парламентът ще избира не само управителя, но и подуправителя на

...
Парламентът ще избира не само управителя, но и подуправителя на
Коментари Харесай

Парламентът ще избира не само управителя, но и подуправителя на НЗОК

Парламентът ще избира освен шефа, само че и подуправителя на НЗОК. Това взеха решение депутатите, откакто гласоподаваха на второ четене промени в Закона за здравното обезпечаване, препоръчани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Промените плануват мандата на шефа и подуправителя да е 5 години, като те ще могат да извършват функционалностите си до избор на нови такива.

Според промените критериите за избор на подуправителя ще бъдат аналогични на тези на шефа, защото в доста случаи подуправителят извършва пълномощията на шеф и носи отговорност за ръководството на обществения фонд.

Промените в Закона за здравното обезпечаване бяха импортирани преди месеци, когато поради освобождението на тогавашния шеф на НЗОК проф. Петко Салчев имаше заплаха касата да остане без началник.Тогава депутатите одобриха незабавни промени, които дадоха опция на подуправителя на НЗОК да извършва пълноценно функционалностите на шеф при неналичието на подобен.

Вчера, 14 септември, здравната комисия одобри Народното събрание да избира с изключение на шефа и под шефа на Касата, като функционалностите им на практика се изравнят. Днес текстовете бяха импортирани като спомагателна точка в дневния ред на съвещанието на депутатите.

СпоредГеорги Георгиев от „ Възраждане “ измененията се вършат поради „ сглобката “, защото шефът на НЗОК е бил определен от ПП-ДБ, а от ГЕРБ са желали подуправителят да е техен, с цел да могат да се управляват.

Проф. Андрей Чорбанов от „ ИТН “ съобщи, че не намира логичност Народното събрание да избира подуправителя на Касата.

И от „ Възраждане ” и от Има Такъв Народ показаха запаси по отношение на продължителността на мандата на шефа и подуправителя. Като съгласно тях интервалът би трябвало да е по-малък.

От Българска социалистическа партия също не поддържаха измененията, тъй като се нарушава субординацията в администрацията, като се основава служба подуправител на НЗОК, безусловно самостоятелен от шефа и с неразбираеми съответни пълномощия.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС изясни, че в огромните корпорации постоянно се назначават по двама ръководители, двама шефове, двама шефове.

Mнозинството одобри дефинитивно предложенията. Първият избор на подуправител на НЗОК би трябвало да се състои до два месеца след обнародването на новите текстове в „ Държавен вестник “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР