Парламентът ще избере нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

...
Парламентът ще избере нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
Коментари Харесай

Парламентът задейства процедурата по смяна на управителя на НЗОК

Парламентът ще избере нов шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на мястото на Камен Плочев до края на юли преди депутатите да излязат във почивка.

С 11 гласа " за ", 7 " срещу " и без въздържали се парламентарната здравна комисия одобри в четвъртък проекторешение за предварително преустановяване на мандата на Плочев заради неспособност да извършва отговорностите си повече от три месеца. От Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу, а от Движение за права и свободи не участваха в гласуването.

Плочев отхвърля да подаде самичък оставка, само че съгласно Закона за здравното осигурване шефът на НЗОК може да бъде освободен предварително, в случай че не може да извършва отговорностите си за период повече от три месеца.

Депутатите се срещнаха с писмото на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, с което той уведомява, че през последните 3 месеца е отсъствал заради заболяване и не е могъл да извършва служебните си отговорности. В него той добавя още, че няма да е в положение да извършва отговорностите си най-малко още 1 месец и персонално той счита, че " законът би трябвало да бъде спазен ".

Депутатът от Българска социалистическа партия доктор Георги Йорданов се разгласи за това да не се приключва мандата на Плочев и изиска депутатите да се осведомят за настоящото му здравословно положение, защото може да се окаже, че скоро ще се върне на работа.

“По какъв метод възнамерявате да го установите. Смятате да му извършите медицински обзор ли? “, отговори му ръководителят на комисията доктор Даниела Дариткова.

Колегата ѝ Лъчезар Иванов се намеси, с цел да изясни, че познава Плочев от години и болестта му не е настъпило в този момент, а е от години.

Представителят на КНСБ в Надзорния съвет на касата доктор Иван Кокалов съобщи, че на касата ѝ следва тежка работа, обвързвана с преразглеждане на бюджети и други значими тематики, заради което институцията би трябвало да има титуляр. Той съобщи още, че шефът на фонда не би трябвало да се избира от Народното събрание, а би трябвало да се върне остарялата процедура, когато претендентите се явяваха с концепции пред комисия, излъчена от Надзориня съвет.

Зам.-председателят на Народното събрание доктор Нигяр Джафер (ДПС) сподели, че нейната група няма да взе участие в гласуването, тъй като това съвещание е опит да се легитимира следващия казус при освобождението на шеф на НЗОК. “Сагата с проф. Плочев е единствено откъс от безизходицата в опазването на здравето “, сподели тя и изрази вяра идващия спор в комисията да е за бъдещото на здравноосигурителния модел, тъй като персоналните смени са без значение.

Със стартирането на процедурата по освобождението на Плочев се резервира дългогодишната традиция шефовете на касата да не се задържат дълго на поста. Самият Плочев беше препоръчан и определен за шеф на НЗОК от болшинството на ГЕРБ през юли предходната година, само че от февруари тази година е в болничен и институцията се ръководи от подуправителя Йорданка Пенкова.

Плочев се отдръпна в болничен след разразилия се скандал с задълженията към непознатите здравноосигурителни фондове, когато здравният министър Кирил Ананиев му изиска оставката поради това, че зад тила му е изискал актуализация на бюджета на институцията и непосредствено е пратил писмо до Народното събрание без да съблюдава процедурите.

Предстои решението за предварителното преустановяване на мандата на Плочев да бъде гласувано в пленарна зала на следващия ден, а по-късно Надзорният съвет да приключи контракта му за ръководство. След това ще бъде стартирана и процедурата по желание на нов шеф на касата, която би трябвало да завърши до месец. Това сигурно би трябвало да стане преди депутатите да излязат във почивка през август.

Засега ръководещите нямат хрумвания за бъдещия претендент, нито профил, на който да дава отговор, като намирането на всеки идващ шеф става все по-трудна задача поради текучеството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР