Парламентът ще гледа актуализацията на държавния бюджет днес, предаде репортер

...
Парламентът ще гледа актуализацията на държавния бюджет днес, предаде репортер
Коментари Харесай

НС ще разгледа на второ четене актуализацията на държавния бюджет

Парламентът ще гледа актуализацията на държавния бюджет през днешния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Във вторник депутатите одобриха на второ четене бюджетите на Държавното публично обезпечаване и НЗОК.

Парламентът утвърди дефинитивно от 1 юли минималната пенсия да доближи 467 лв., а оптималната се повишава до 2000 лв.. Минималните пенсии се покачват с 10% от 1 юли, като в тях се вкарва коронавирус добавката от 60 лева и стават общо 467 лева

Таванът на пенсиите ще бъде вдигнат още един път от 1 октомври - до 3400 лв., колкото е размерът на оптималния застрахователен приход.

Сага минималната пенсия е 370 лева, само че от началото на годината всички пенсионери взимат и бонус от 60 лева

Бюджетната комисия в Народното събрание пък утвърди субсидирането с 25 стотинки за литър гориво за зареждане на бензин, дизел и пропан бутан. Мярката ще влезе в действие от 1 юли и ще е годна до края на годината. Мярката ще коства 150 милиона лв. на хазната.

Без никакви диспути депутатите от бюджетна комисия гласоподаваха на второ четене с 15 гласа " за ", 0 гласа " срещу " и 7 " въздържали се " нарастване на държавния дълг с 3 милиарда лева за тази година. Така за тази година таванът на новопоетия дълг се завишава от 7.3 на 10.3 милиарда лева с актуализацията на бюджета.

Очакваше се тази промяна в бюджета да провокира мощен отпор от опозицията, която към този момент неведнъж е отправяла рецензия по този мотив към държавното управление. Увеличеният дълг бе и измежду претекстовете за вота на съмнение. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР