Парламентът се събира днес, за да реши за военно-техническата помощ

...
Парламентът се събира днес, за да реши за военно-техническата помощ
Коментари Харесай

Парламентът се събира, за да реши за военно-техническата помощ за Украйна

Парламентът се събира през днешния ден, с цел да реши за военно-техническата помощ за Украйна.

Решението е първа точка в дневния ред на съвещанието.

Предстои и разглеждането на Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна и Проект на решение за предприемане на ограничения по отношение на войната в Украйна.

Извънреден съдружен съвет се събра нощес поради военно-техническата помощ за Украйна. Срещата на ръководещата четворна коалиция продължи близо два часа и приключи към 22:30 ч. без съответен резултат.

Окончателно решение не беше реализирано - Българска социалистическа партия са срещу подкрепяне с оръжие, Политическа партия и Демократична България са заявили, че са " за " предоставяне на военна помощ, Има Такъв Народ ще гласоподават по съвест, заяви БНР.

Днес в пленарната зала на Народно събрание ще се гледат и трите плана за решение - два от тях - на Демократична България и на ГЕРБ, плануват военно-техническа помощ, а планът на Политическа партия е компромисен.

След изказванията на съпредседателите на най-голямата парламентарна групировка - Кирил Петков и Асен Василев, изглеждаше, че депутатите от Политическа партия възприемат по-твърда позиция, съобщи през днешния ден.бг.

Опитите да се реализира консенсус с Българска социалистическа партия не престават. Търси се подобаващата дефиниция. Знак за това даде представителят на Има Такъв Народ Станислав Балабанов, който на влизане в Министерски съвет нощес сподели, че по време на визитата в Киев украинският президент Володомир Зеленски не е желал оръжие, а техническа помощ и икономическа и морална поддръжка.

Балабанов  разгласи, че ще се работи за обсега на това, което Народното събрание би трябвало да даде като мандат на държавното управление за даване на помощ на Украйна. Той разяснява и позицията на Българска социалистическа партия, че ще изоставен ръководещата коалиция, в случай че държавното управление гласоподава за изпращане на оръжие:

„ Всеки може да реши каквото реши. Сега, от време на време страховете от това, че могат да се изгубят персонални позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешки животи “.

На въпрос дали ще се опита да убеди Българска социалистическа партия за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов сподели, че ще показа това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски.

„ Не съм седнал да увещавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, тъй като тук е честен въпросът, защото хората сега губят животите си в Украйна, само че всеки ще взема решение “, сподели още Балабанов, представен от БГНЕС.

Темата разяснява по-рано и началникът на кабинета на Кирил Петков  Лена Бориславова – " Не имам вяра да има разпад на обединението ", съобщи тя пред Нова телевизия. Според нея обединението е постоянна и работи крепко.

Коментар от началника на кабинета пристигна и за думите на президента Румен Радев, че хората, които взимат решения, би трябвало да се преценяват на първо място със сигурността на българите:

" Конфликтът е доста покрай границите на Полша и Румъния. Това са страни, които изпращат военна помощ. Тяхната национална сигурност зависи от груповата сигурност на Европа и НАТО ", сподели Бориславова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР