Парламентът създаде временна комисия за проучване на всички факти и

...
Парламентът създаде временна комисия за проучване на всички факти и
Коментари Харесай

Парламентът създаде временна комисия за машинния вот

Парламентът сътвори краткотрайна комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване. Депутатите гласоподаваха основаването ѝ със 143 гласа " за ", двама - " срещу " и без " въздържал се ". Проектът на решение е импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители от Българска социалистическа партия.

Временната комисия ще се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Временната комисия се основава за период от три месеца, планува проекторешението.

За ръководител на комисията бе препоръчан Георги Свиленски от левицата, само че неговата кандидатура не беше подкрепена от пленарната зала. Не бе подкрепена и кандидатурата на Деян Николов от " Възраждане ". Председателството на комисията ще бъде определяно от ръководителя на Народното събрание.

Пленарната зала избра членовете на комисията: Радомир Чолаков, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Божидар Божанов и Явор Божанков от ПП-ДБ, Деян Николов и Даниел Проданов от „ Възраждане “, Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, Иван Иванов и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от " ИТН ".

С последните промени в Изборния кодекс машинното гласоподаване действително бе унищожено от така наречен картиена коалиция - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Машините към този момент са елементарни принтери, чиити разписки се броят от комисията, дружно с бюлетините. Непосредствен резултат върху наближаващите избори няма да има, защото срокът на деяние на комисията е 3 месеца, а вотът е на 29 октомври.

Според Българска социалистическа партия има журналистически следствия и експертни разбори, които удостоверяват, че има операции с машинното гласоподаване. Те обаче не показаха нито едно съответно доказателство за нарушавания на вота. За това ги прикани Мартин Димитров ( " Демократична България " ).

Българска социалистическа партия беше подкрепено изрично от " ИТН ".

" Да, с хартията се вършат операции, само че с машините се прави тотална замяна ", обяви  зам.-шефът на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Като образец цитира извоюваните избори от Политическа партия през ноември 2021 година и вотът през октомври 2022 година, когато партията му изпадна от Народното събрание.

От " Продължаваме промянате - Демократична България поддържаха самодейността на Българска социалистическа партия, въпреки че съгласно десните няма учредения за съмнения.

" Трябва да има такава комисия – не за агитация, а с цел да откри един път вечно, че проблем няма ", съобщи Божидар Божанов, който е някогашен министър на електронното ръководство.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС съобщи, че комисията е добра концепция, защото може да се заеме с няколко административни и правни въпроса - да види къде се съхраняват машините, да види по какъв начин работят, да изследва докога за поддръжката им ще се ангажират частни компании и така нататък

Йордан Цонев (ДПС) прикани дебатите за машинното гласоподаване, които са се водили години наред, да се водят в комисията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР