Парламентът създаде Временна комисия, която ще проверява как са били

...
Парламентът създаде Временна комисия, която ще проверява как са били
Коментари Харесай

Временна комисия ще проверява изхарченото от правителства и държавни дружества за 10 години назад

Парламентът сътвори Временна комисия, която ще ревизира по какъв начин са били разходвани обществените средства от държавните управления и сдруженията с повече от 50 на 100 държавно присъединяване за последните 10 години.

Първоначалното предложение на " Изправи се! Мутри вън! " бе комисията да се споделя Временна комисия за проверката и то, за последните 4 години, само че по предложение на Движение за права и свободи " проверката " беше заменена с инспекция. От името на вносителя Мая Манолова настоя, че отговорът на въпроса по какъв начин са разходвани средствата, събрани от налозите на българските жители, касае върховенството на правото и репутацията на България като най-корумпирана страна в Европейски Съюз. " Ще покажем с тази комисия ценоразписа на скъпата клиентела на властта ", съобщи Манолова.
 

В хода на полемиката Йордан Цонев от Движение за права и свободи направи публицистично предложение, комисията да направи инспекция, а не проверка, защото Народното събрание няма такива пълномощия. Депутатите одобриха и друга публицистична корекция, направена от Цонев, от обсега на инспекция да бъдат изключени пенсионните сдружения и тяхното положение, защото въпросните сдружения към този момент са били подложени на стрес проби от страна на европейските институции и също така съставляват частна благосъстоятелност, прецизира Българска телеграфна агенция.

По предложение на Румен Христов от ПГ " ГЕРБ - Съюз на демократичните сили " депутатите одобриха вместо последните четири години комисията да направи такава за последните 10 години.

Депутатите отхвърлиха предлагането на ГЕРБ комисията да бъде непрекъсната, както и  предлагането на Българска социалистическа партия да наложи мораториум върху решенията на Министерски съвет в оставка за подписване на контракти за концесии и продажба на лечебни заведения и друга държавна благосъстоятелност. Това предизвика гневна констатация от Корнелия Нинова, която съобщи от парламентарната естрада " Започна се! Еуфорията от вчерашната обстановка за огромен анти-ГЕРБ фронт стартира да спихва. "   След това аяви, че е подготвена да внесе въпросното предложение като настрана проекторешение, което да бъде разисквано идната седмица в пленарна зала. От парламентарните групи на Движение за права и свободи и " Демократична България " я поддържаха, че е добре въпросът с мораториума да бъде в настрана проекторешение.  

Временната комисия се състои от 18 членове, като вклюва по трима от всяка парламентарна група: Дани Каназирева, Тома Биков и Маноил Манев от ГЕРБ, Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски от " ИТН ", проф. Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев от " Българска социалистическа партия за България ", Йордан Цонев, Сергей Кючуков и Адлен Шефкед от Движение за права и свободи, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от " Демократична България " и Драгомир Ошаков и Андрей Вълчев от " Изправи се! Мутри вън! ". За неин ръководител бе определена Мая Манолова. Начело на комисията ще бъде Мая Манолова.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР