Парламентът реши да наложи нещо по-силно от мораториум върху сключването

...
Парламентът реши да наложи нещо по-силно от мораториум върху сключването
Коментари Харесай

НС защитава терена на Марица-Изток със супермораториум?

Парламентът реши да наложи " нещо по-силно от мораториум " върху сключването на всевъзможен тип договорености, обвързван с смяна на статута на терени на " Мини Марица-изток ". Това се постанова до приемането на настояща тактика за стабилно енергийно развиване на България, която да включва и тактика за развиване на комплекса. Предложението е на " Възраждане " и срещна поддръжката на енергийната парламентарна комисия.

Искра Михайлова уточни, че енергийният комплекс визира енергийната самостоятелност на страната ни. Тя е обезпокоена, че нямаме настояща енергийна тактика на България. Според нея служебният кабинет почнал да подарява терените на мините. Това наложи през днешния ден да сме тук, посочи Михайлова. Няколко месеца " Възраждане " мислили върху текста, тъй че да се избави районът. Посочили сме всеки един риск, показа националният представител. Михайлова прикани депутатите да бъдат задоволително смели. Според нея нещо сред съвещанието на енергийна комисия и днешното съвещание е разколебало депутатите. Ние сме поели задължения към нашите гласоподаватели и ще ги спазим, увери депутатът от " Възраждане ".

Не се споделя цялата истина, разкри Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Според него би трябвало да се намерения дали с решения и мораториуми Народно събрание ще продължава да ръководи енергетика. Сегашното държавно управление нямало желание да дава земите на мините. Ние на това министерство му споделяме всичко, сподели социалистът и напомни, че МЕ е изпълнителната власт. Според него Народно събрание не би трябвало да се меси. Това не може да продължава повече, безапелационен бе Стойнев. От 2013 се чака енергийна тактика на страната, по думите му. Той се разгласи за това да бъде задължено енергийното ведомство да изготви енергийна тактика.

Нека да ограничим политическите изявления, дано през днешния ден да свършим работа, прикани Маноил Манев от ГЕРБ, който настоя да се доверим на специалистите.

Искрен Митев от ПП/ДБ пък похвали Искра Михайлова за положителното предложение. Тя си имала идея и я следвала. От левицата настояха да се остави министърът на енергетиката да води независима политика. За уточняване на текстовете бе дадена отмора. Енергийна комисия реши да отстрани думата " мораториум " и на нейно място да бъде записано " решение на Народно събрание ".

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ предизвести " Възраждане ", че ги вършат на луди. Заради персонални, лобистки ползи светели като крушки в тъмното, по думите му. Затова Има Такъв Народ няма да поддържат поправката и ще упорстват за мораториум. Според Искра Михайлова корекциите са резонни. Част от тях касаят земеделските земи в региона, които ще могат да се отдават чартърен. Стана ясно, че " Възраждане " нямат доверие на сегашния енергиен министър, защото не се знаело кой го е излъчил.

Жечо Станков от ГЕРБ сподели, че не знае какви крушки светят, само че решението на Народно събрание ще е толкоз мощно, че единствено след утвърждение на депутатите ще може нещо да се случва в мините. Това щяло да е по-силно от мораториум, по думите му.

Решението ще има отражение върху маришкия басейн, акцентира Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. То било подбудено от подозрения в някои дейности на служебното държавно управление. А в политиката подозрението било действителност, по думите му. Според него с измененията щели да отпаднат всевъзможни подозрения, че някой еднолично ще може да взема решения за мините.

Васил Пандов от ПП/ДБ уточни, ще би трябвало да се вземат решения, които са правно издържани, с цел да не излезе по този начин, че законодателят е приел правно нищо. Погрижете се за хората, прикани Искрен Митев. Искра Михайлова заподозря, че Възраждане са всели ужас в ръководещата коалиция с предлагането си за мораториум и доказателство за това били редицата оферти за промени в текста.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР