Парламентът реши, че въвежда изслушване в Комисията по отбрана към

...
Парламентът реши, че въвежда изслушване в Комисията по отбрана към
Коментари Харесай

Парламентът ще изслушва новите генерали, а БСП пак видяха атака срещу президента

Парламентът реши, че вкарва чуване в Комисията по защита към Народното събрание на офицерите, препоръчани за почитане с висши офицерски звания, преди разглеждане на кандидатурата им от Министерски съвет.

" Законопроектът на ГЕРБ за защитата и въоръжените сили е нова офанзива против президента. Спрете войната с президента, нямате отсреща Росен Плевнелиев ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебата. " Този законопроект е вмешателство в пълномощията на президента. Той е жестоко нарушаване на разделянето на управляващите, кух закон, който не поражда правни последствия, само че е размахване на пръст към президентската институция. Този законопорект заобикаля Конституцията и я нарушава ", сподели Нинова. Според нея със закона се добавя Конституцията, тъй като в нея се споделя, че президентът може да издаде акт за почитане във висши офицерски звания едвам след наложително чуване на претендентите в Комисията по защита. " Не се опитвайте да опитомявате президента Радев, няма да стане. Ще се неуспехите в това. Проваляйки се в тази персонална борба, ще съсипете страната и държавността ", сподели още Нинова. Тя се закани, че в случай че текстът се одобри от Българска социалистическа партия ще го внесат в Конституционен съд.

Промените са импортирани от ген. Константин Попов (ГЕРБ) и съгласно претекстовете му, чуването в Комисията по защита ще издигне формалния престиж на висшето офицерско звание, без да повлиява върху решението на Министерски съвет, а президентът отново ще издава указите за производство в генералски длъжности.

Българска социалистическа партия стачкуваха и срешу друга смяна в закона, която също беше призната - непрекъснатият секретар на защитата би трябвало да има 1 година професионален опит на управителна служба. Това е най-висшата цивилна служба в министерството. Славчо Велков (БСП) съобщи, че измененията са направени за избран човек. Христо Гаджев (ГЕРБ) му отговори, че цялата концепция на законопроекта е пристигнала " поради безобразията, осъществени от служебното държавно управление през март, когато за 2 седмици човек без един ден административен стаж, в която и да е администрация, беше назначен за непрекъснат секретар на защитата ". " Беше назначен в началото по заменяне, като младши специалист и за 2 седмици стана най-висшият държавен чиновник в министерството ", напомни Гаджев.

Мъжете военнослужещи ще имат право на неплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст с друга смяна във военния закон. Според сегашните правила мъжете военнослужещи имаха право на отпуск единствено за развъждане на болно дете, при гибел или тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за развъждане на детето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР