Парламентът решава дали да бъде изпратена допълнителна военна помощ за

...
Парламентът решава дали да бъде изпратена допълнителна военна помощ за
Коментари Харесай

Бурни спорове и обвинения в НС за даването на ракети на Украйна

Парламентът взема решение дали да бъде изпратена спомагателна военна помощ за Украйна. Става въпрос за дефектирали и негодни ракети за ракетно-зенитната система С-300. Предложението беше утвърдено на изключително съвещание на комисията по защита във вторник. Проектът за даване на спомагателна военна помощ на Украйна – ракетите С-300, е подписан от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Става дума за дефектни ракети за зенитните комплекси C-300, които в този момент стоят в складовете на военното министерство, както и за изпращането на патрони от складовете на Министерство на вътрешните работи. Според вносителите тези ракети не могат да бъдат ремонтирани и употребявани. Страната ни няма нужния потенциал да ремонтира независимо тези муниции.

Тяхното потребление от нашата войска би основало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е заявила, че има потенциала да вкара в приложимост такива дефектни муниции. Целта е те да послужат на украинската войска да се опълчи на съветските обстрели на обитаеми места, които водят до доста цивилни жертви ”, се показва в претекстовете към плана на решение.

Дебатите в пленарната зала започнаха повече от час по-късно, разкъсвани от три следващи почивки, поискани от разнообразни парламентарни групи. През това време в Народното събрание пристигнаха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден военачалник Петьо Мирчев, само че не и военният министър Тодор Тагарев. Той да взе участие в дебатите желаеха от Българска социалистическа партия и “Възраждане ”. Социалистите му желаеха оставката още по време на съвещанието на комисията по защита преди ден.

В пленарната зала Българска социалистическа партия и “Възраждане ” показаха съмненията си, че боеприпасите и ракетите, които предоставяме, не са дефектирали, а са годни за приложимост. Те упрекнаха ръководещите, че лишават от въоръжение българската войска. Вносителите бяха наречени предатели, а Костадин Костадинов съобщи, че Атанасов е дал листата с въоръжението ни на украинския дипломат.

“Като имате такива данни, че съм народен изменник, ги занесете в прокуратурата ”, реагира Атанас Атанасов на обидата на Костадин Костадинов.

“Безогледно лъжете ”, обърна се генералът от ДСБ към водача на “Възраждане ”. По-рано той съобщи, че ракетите, които даваме на Украйна не са дефектни, както се показва на депутатите. Той изиска и лист с въоръжението, което сме дали на Киев досега.

“Украйна не е съдружник на НАТО и на България, какъв е претекстът от тройната коалиция да подарят българските ракети, а по-късно и българските ракетни комплекси, това е идната стъпка ”, безапелационен беше Костадинов.

Цончо Ганев пък заплаши да изпрати в Белене “Крушарския тигър ”, както наричали Ивайло Мирчев, и другите, които “откраднаха лодката на Бачийски. За да обезоръжават Пеевски и в този момент държат Пеевски за … по този начин.

“Има един прекрасен български град, където би трябвало да се открият трайно, този остров, този град е в Северна България ”, сподели депутатът от “Възраждане ”.

Заканата му провокира възмущението на Йордан Иванов от ПП-ДБ. Той се обърна към ръководителя на Народно събрание Росен Желязков:

“Когато чувате такива партизански апели, ви приканвам да отнемате думата ”, прикани сподели Иванов.

Иванов съпостави Цончо Ганев с Цола Драгойчева, върховен кадър на Българска комунистическа партия, преди този момент партизанка.

И от Българска социалистическа партия бяха безапелационни, че ръководещите не дават на Украйна неизползваемо въоръжение и муниции.

“Всичко, което даряваме, е годно. Едно огромно навеждане е това, навеждане и улавяне за палците – на това ставаме очевидец ”, съобщи Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия.

Малко по-късно съвещанието беше засекретено, а депутатите оставиха телефоните отвън пленарната зала, с цел да може да изслушат при закрити врата персонално от висшите военни какво въоръжение тъкмо предоставяме на Украйна.

Преди да пристигна в Народното събрание началникът на защитата, адмирал Емил Ефтимов, успокои по Българска национална телевизия, че изпращането на негодните ракети няма да накърни запасите ни.

“Неизправните ракети С-300, които се разисква да изпратим в Украйна, са сред 3 % и 5 % от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме дали до момента, не визира боеспособността на нашата войска. Пазим складови наличия за военновременни мобилизационни формирования ”, сподели още адмиралът.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР