Парламентът разгледа на първо четене изменения и допълнение в Закона

...
Парламентът разгледа на първо четене изменения и допълнение в Закона
Коментари Харесай

На първо четене: Нулевата ставка за хляба се запазва, а за ресторантьорите остава на 9%, но дебатите за ДДС-то тепърва предстоят

Парламентът прегледа на първо четене промени и допълнение в Закона за налог върху добавената стойност, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

Въпреки че измененията в налозите бяха отхвърлени от отрасловите комисии. Те бяха подкрепени в зала и минаха със 102 гласа " за “ ( бел. от ред. – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС). Против бяха от " Възраждан “ и Има Такъв Народ, а от Българска социалистическа партия се въздържаха.

Причината да бъдат гласувани е да се започва процедурата официално, а сред двете четения да бъдат правени редакции.

Прокетозаконът бе импортиран от Министерския съвет и е част от пакета данъчни закони. Той цели отстраняването на открити несъответствия с правото на Европейския съюз, тъй че законодателството в региона на налога върху добавената стойност да се приведе в сходство с решенията на Съда на Европейски Съюз.

От държавното управление оферират нулевата ставка за хляба и брашното да остане в действие до 30 юни 2024 година. Също по този начин ДДС-то за ресторантьорите и хотелиерите на остане на 9% до края на 2024 година.

Промените включват ограничения за изсветляване на " сивата стопанска система “.  Предвижда се получателите на доставки да не заплащат цената на своята пратка, когато доставчикът не им е дал касова записка.

Освен това лицата, които са избрали да употребяват в търговски обект програмен продукт, включен в листата, поддържан от Национална агенция за приходите, да могат в този обект да записват и регистрират продажбите на артикули и услуги посредством издаване на фискален бон, генериран в електронен тип и автоматизирано възложен на електронния адрес на получателя.

Други промени в правилника на ЗДДС пък плануват въвеждане на обвързване на доставчиците на платежни услуги да водят електронен указател на трансгранични заплащания и на техните получатели по отношение на платежните услуги, които извършват, на база на всяко календарно тримесечие и други.

Дебатите

Павела Митова от Има Такъв Народ разкритикува предлагането за удължение на понижената ставка на ресторантьорите и хотелиерите. Според нея тези ограничения са били въведени по време на пандемията от COVID-19, а те към този момент би трябвало да бъдат отстранени. Митова счита, че в случай че диференцирани ставки на Данък добавена стойност, то те би трябвало да бъдат за всички браншове, а не да има такива с преференции. Тя разгласи, че страната ще има доходи от 300 млн., в случай че ставките се върнат на 20%.

Тошко Йорданов разгласи, че преди 4 месеца и Движение за права и свободи, в лицето на Йордан Цонев, и представители на Демократична България са били " за “ връщането на ставките за ресторантьорите на 20% и са давали поръчки за залагането на измененията в Бюджет 2024 година.

Венеция Ангова от ПП-ДБ поддържа тезата на Павела Митова, само че съобщи, че няма политическа воля за връщането на ставките. Тя предложи Има Такъв Народ да направи публицистични оферти сред двете четения, само че най-малката парламентарна група да поддържа като цяло измененията в Закона за налога върху добавената стойност.

" Възраждане “ разкритикуваха предлагането, в случай че на човек не му бъде публикуван касов бон, то той да не длъжен да заплаща дължимата сума. Според тях това е неуспех на данъчните служби и невъзможността да се оправя със сивия бранш.

Венко Сабрутев изясни, че предлагането за касовите бонове е направено, тъй като по думите му " огромна част от ресторантьорския отрасъл работи в " сивия бранш “. По думите му българските жители са ощетени, тъй като заплащат в заведенията за хранене, само че тези пари по-късно не могат да бъдат събрани от страната, с цел да ги употребява за разнообразни обществени политики.

От Българска социалистическа партия показаха терзания за предлагането заведенията за хранене да имат профилиран програмен продукт, който да е непосредствено обвързван с Национална агенция за приходите, и регистрира продажбите им. Христо Проданов счита, че това може да е малка врата за възлагане на план на близка до ръководещите IT компания, която да получи финансиране. Той счита, че подобен програмен продукт към този момент е разполагаем.

Българска социалистическа партия бяха сериозни и към предлагането за неплащане на сметката при липса на касовата записка, тъй като съгласно тях няма да се потвърди, че касова записка не е била донесена.

В отговор на подозренията за софтуера Божанов изясни, че сега няма наложителен програмен продукт, който ресторантьорския отрасъл да употребява, макар че е признато да има подобен още през 2019 година. Това по думите му основава опция за отбягване на мярката. Той изясни, че концепцията на Министерството на финансите и Национална агенция за приходите е да се реализира цялостна събираемост.

Представителите на Министерството на финансите обясниха, че понижената ставка за Данък добавена стойност за ресторантьорите и кетъринг услугите трябва да се върне на 20%. По данни на ведомството загубите на годишна база от пониженото Данък добавена стойност възлизат на към 309 млн. лв.. След срещите с представителите на сектора обаче е взето решение облекчения режим да продължи до края 2024 година, само че с изискването, че ще бъдат подхванати други ограничения за финансиране на бюджета.

Относно софтуера на Национална агенция за приходите концепцията е не да се създава нов, а да се употребява подобен, който утвърден от Приходната организация. Към момента съществуващия не е лицензиран от данъчните и надлежно не реализира нужния резултат.

Шефът на Бюджетна комисия Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи дефинира част ограниченията ( бел. от ред. – " Донус – Бонус “ и др.), препоръчани от Асен Василев, като " екзотични “. Между двете четения четвъртата политическа мощ ще предложи да отпаднат.

Цонев разяснява и понижените ставки за ресторантьорите. Той изясни, че още преди приемането на мярката по време на пандемията, Движение за права и свободи са изразили позиция, че в случай че това се случи, връщането им по-късно щяло да бъде мъчно. Според него това се е потвърдило във времето.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР