Парламентът провежда третия си работен ден, в който продължава първото

...
Парламентът провежда третия си работен ден, в който продължава първото
Коментари Харесай

Рисковете на подкрепата. Отново провал при избора на председател в третия парламентарен ден

Парламентът организира третия си работен ден, в който продължава първото си съвещание и още веднъж не може да избере ръководител.

Отново кандидатурите си от четвъртък възобновиха Българска социалистическа партия - Кристиан Вигенин , Движение за права и свободи - Йордан Цонев , и " Възраждане " - Цвета Рангелова . ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " (ПП) останаха на същите позиции - да не издигат отново свои номинации.

От " Демократична България " не престават да не издигат никого. А от " Български напредък " са на позицията, че ще поддържат единствено единна кандидатура, по тази причина и при предходното, и при настоящето гласоподаване на тримата излъчени напуснаха залата, с което понижиха кворума. От 235 при регистрацията, той стана 223 и по този начин с цел да бъде определен претендент, са нужни 112 гласа.

При следващото гласоподаване обаче отново никой не събра нужните гласове на половината депутати. И още веднъж Вигенин и Цонев стигнаха до балотаж, който също не излъчи ръководител. Резултатът в числа беше:
Цонев - 103 гласа " за " , 101 " срещу " и 22 " въздържал се ", който отново получи поддръжката на ГЕРБ-СДС, с изключение на на своята партия. Срещу него гласоподаваха от Политическа партия, Демократична България и " Възраждане ", а въздържалите се бяха най-вече от Българска социалистическа партия и двама от Политическа партия.Вигенин - 75 гласа " за " , 125 " срещу " и 25 " въздържал се ", за който гласоподаваха Политическа партия, с изключение на Българска социалистическа партия. Против него гласоподаваха ГЕРБ-СДС, " Възраждане ", 25 депутати от Движение за права и свободи и 8 от Демократична България. Въздържаха се 12 от Демократична България, 11 от Движение за права и свободи и по един от ГЕРБ-СДС и Политическа партия.
Цвета Рангелова беше подкрепена единствено от своите съпартийци от " Възраждане " - 27 гласа, 95 гласоподаваха срещу, а 94 се въздържаха.

Този път преди гласуването двама от номинираните претенденти направиха изказвания.

Кристиан Вигенин изиска поддръжка от всички партии, само че разгласи, че това е последният път, в който слага номинацията си на гласоподаване.
 " ); stickyElement.insertBefore(fragment, stickyElement.childNodes[0]); container.parentNode.insertBefore(stickyContainer, container); stickyContainer.appendChild(stickyElement); stickyElement.appendChild(container); }; if (d.readyState === " uninitialized " || d.readyState === " loading " ) window.addEventListener( " load ", render); else render(); })(document);
Междувременно президентът Румен Радев разяснява, че в случай че депутатите не съумеят да изберат ръководител на Народното събрание, това ще докара до цялостен блокаж на страната.

" Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към жителите и страната и да конституират парламент. Много закони чакат за приемане, а проблеми - за решение ", сподели той в Брюксел, къдетo участва на Европейски съвет.

Държавният глава добави, че процедурата по връчване на мандати за сформиране на държавно управление няма по какъв начин да стартира без да има определен ръководител, въпреки по-рано конституционният арбитър Янаки Стоилов да сподели, че това е допустимо.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР