Парламентът проправя пътя за ново законодателство на ЕС, което изисква

...
Парламентът проправя пътя за ново законодателство на ЕС, което изисква
Коментари Харесай

ЕП: Предприятията не трябва повече да причиняват вреди на хората и планетата безнаказано

Парламентът проправя пътя за ново законодателство на Европейски Съюз, което изисква от сдруженията да съблюдават правата на индивида и екологичните стандарти в границите на техните действия. Докладът по законодателна самодейност (приет в сряда с 504 гласа „ за “, 79 „ срещу “ и 112 „ въздържал се “) приканва за незабавно приемане на обвързващо законодателство на Европейски Съюз, което да подсигурява, че предприятията ще носят отговорност, когато нарушават или способстват за вреди на правата на индивида, околната среда и положителното ръководство. То би трябвало също по този начин да подсигурява, че жертвите имат достъп до правни средства за отбрана.

Европейската комисия разгласи, че ще показа своето законодателно предложение по този въпрос по-късно тази година.

Устойчивост и положително ръководство

Обвързващите правила на Европейски Съюз за надлежна инспекция ще задължават сдруженията да открият, оценят и поправят аспектите на тяхната верига за основаване на стойност (всички интервенции, директни или непреки настоятелен връзки, капиталови вериги), които биха могли или нарушават правата на индивида (включително обществените, синдикалните и трудовите права), околната среда (например допринасящи за изменението на климата или обезлесяването) и положителното ръководство (като корупция и подкупи).

Евродепутатите акцентират, че надлежната инспекция е на първо място предпазен инструмент, който изисква от сдруженията да подхващат пропорционални ограничения въз основа на вероятността и сериозността на въздействието, бранша на активност, размера и дължината на веригата за основаване на стойност и размера на предприятието.

Постигане на смяна оттатък границите на Европейски Съюз

Предприятията, които желаят да получат достъп до вътрешния пазар на Европейски Съюз, в това число тези, открити отвън Европейски Съюз, ще би трябвало да потвърдят, че съблюдават отговорностите за надлежна инспекция в региона на околната среда и правата на индивида.

Парламентът приканва за спомагателни ограничения, в това число възбрана за импорт на артикули, свързани с тежки нарушавания на правата на индивида, като насилствен или детски труд. Търговските съглашения на Европейски Съюз следва да включват тези цели в главите си по отношение на търговията и устойчивото развиване. Евродепутатите също по този начин насочат искане към Комисията да направи изчерпателен обзор на сдружения открити в Синцзян (Китай), които изнасят артикули към Европейски Съюз, с цел да открият възможни нарушавания на правата на индивида, по-специално такива, свързани с репресиите против уйгурите.

За да се подсигуряват ефикасни компенсации за жертвите, предприятията следва да носят отговорност за дейностите си и да бъдат санкционирани за причиняване на щета или за допринасяне за такава, в случай че могат да потвърдят, че са работили в сходство със отговорностите си за надлежна инспекция, и са подхванали ограничения за попречване на вреди. Правата на жертвите или заинтригуваните страни в трети страни, които са изключително уязвими, ще бъдат по-добре предпазени, защото ще имат опция да завеждат правосъдни каузи против компании в сходство с правото на Европейски Съюз.

Широк обсег и помощ за дребните и междинни предприятия (МСП)

За да се основат идентични условия на конкуренция, бъдещата законодателна рамка по отношение на надлежната инспекция следва да бъде необятна и да се ползва за всички огромни предприятия, контролирани от правото на Европейски Съюз или открити в Европейския съюз, в това число тези, които дават финансови услуги. Правилата следва да се ползват и за регистрирани за борсова търговия МСП и високорискови МСП, които би трябвало да получат техническа помощ за съблюдаване на условията.

„ Този нов закон за корпоративната надлежна инспекция ще дефинира стандарта за отговорно бизнес държание в Европа и отвън нея. Отказваме да приемем, че обезлесяването или насилственият труд са част от международните вериги за доставки. Дружествата ще би трябвало да заобикалят и да дават отговор за вредите, нанесени на хората и планетата в своите вериги за доставки. Новите правила ще подсигуряват на жертвите законно право на достъп до поддръжка и търсене на компенсации и ще подсигуряват правдивост, идентични условия на конкуренция и правна изясненост за всички предприятия, служащи и консуматори “, съобщи докладчикът Лара Волтерс (С&Д, Нидерландия).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР