Парламентът продължава работа по Закона за социалните услуги на второ

...
Парламентът продължава работа по Закона за социалните услуги на второ
Коментари Харесай

В НС продължават с второто четене на Закона за социалните услуги

Парламентът продължава работа по Закона за обществените услуги на второ четене. Това планува програмата за работа на Народното събрание.

Законът за обществените услуги е последният от законодателния пакет, поради който майките на деца с увреждания стачкуваха дълготрайно през 2018 година Първите два закона – Законът за хората с увреждания и Законът за персоналната помощ, към този момент бяха признати от депутатите. Народните представители започнаха работа по поправките на второ четене още през вчерашния ден и сътвориха Агенция за качеството на обществените услуги, като взеха решение право на обществени услуги да имат всички нуждаещи се, а освен уязвимите групи.

На вниманието на депутатите се слагат и измененията в Закона за концесиите, които ще бъдат прегледани на първо четене. Законопроектът е импортиран от Министерски съвет. Измененията се обуславят от зародилите въпроси след влизането му в действие на 2 януари 2018 година В Закона за концесиите се плануват промени в текстовете за солидарната отговорност, метода на разрешаване на разногласия сред страните по концесионния контракт и основанията за нищожност на концесионния контракт.
Народното събрание ще прегледа и измененията в Закона за водите на второ четене. Част от измененията са свързани с отпадането на задължението за монтиране на измервателни устройства, които дефинират размера на отнетата при водовземане вода за аквакултурни и обвързваните с тях действия. Другата съществена смяна в плана е обвързвана с премахването на таксата за замърсяване от дифузни източници за аквакултури в уреди и на таксата, която се дължи в случаите на водовземане от воден обект за аквакултури. Между двете четения са постъпили оферти от НФСБ. От партията оферират, когато до влизането в действие на закона за едно водовземно оборудване за минерална вода са подписани концесионни контракти с повече от един концесионер, те не престават действието си до тяхното преустановяване. От НФСБ оферират още възбрана за заустването на жилищно-отпадъчни води, получени в резултат на активността на минодобивната, нефтодобивната и газодобивната индустрия, флотационни действия, както и води, съдържащи рудични води и рискови субстанции в зоните на отбрана. От партията дават и формулировка на жилищно-отпадъчни води. Съгласно текстовете това са водите, получени в резултат на използването на вода в жилищни здания, обекти за настаняване и заведения за хранене и развлечения.

След пленарното съвещание ще заседават общо пет комисии. Комисията по вероизповеданията ще прегледа измененията в Закона за вероизповеданията, а членовете на Комисията по опазване на здравето ще могат да задават настоящи устни въпроси към здравния министър Кирил Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР