Парламентът прие в сряда на първо четене преизчисляване на пенсиите

...
Парламентът прие в сряда на първо четене преизчисляване на пенсиите
Коментари Харесай

Преизчисляването на пенсиите мина на първо четене, но няма нито време, нито пари

Парламентът одобри в сряда на първо четене преизчисляване на пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31.12.2017 година, със средномесечния застрахователен приход за страната за 2018 година

Промените в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), импортирани от " Българска социалистическа партия за България ", бяха утвърдени със 127 гласа " за ", 1 " срещу " и 0 " въздържал се ".

За окончателното приемане на текстовете на второ четене обаче най-вероятно няма да има нито време, нито пари. Президентът Румен Радев към този момент разгласи, че ще разпусне 45-ото Народно заседание идната седмица. За да се обезпечи финансирането на мярката, която ще коства милиарди левове на тазгодишния и на идващите бюджети, е нужна актуализация на бюджета, каквато никой не е внесъл.

Спор в пленарната зала провокира предлагането на Корнелия Нинова законопроектът да бъде разискван и на второ четене. След възражения от залата ръководителят на Народното събрание Ива Митева не подложи настояването на гласоподаване, тъй като нямало консенсус, а при разискването са били направени поръчки, че текстът не е акуратен. След вълнения в залата беше дадена и отмора.

По време на дебатите от ГЕРБ укориха Българска социалистическа партия в популизъм и двуличие и показаха, че преизчислението на пенсиите не може да се случи без актуализация на бюджета, каквато не е в пълномощията на служебно държавно управление. Лицемерно е три часа откакто сте върнали мандат за държавно управление, да оферирате нещо, което може да направи единствено постоянно държавно управление, разяснява Димитър Главчев. Освен това той означи, че законопроектът не е минал през бюджетна комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР