Парламентът прие рамката на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО)

...
Парламентът прие рамката на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО)
Коментари Харесай

11-милиарден бюджет на ДОО гласуваха депутатите

Парламентът одобри рамката на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година в размер на 11, 067 милиарда лв.. Рамката бе призната със 109 гласа „ за “, 70 „ срещу “ и 3 „ въздържал се “.

Бюджетът за идната година се основава на 3 годишната бюджетна прогноза на държавното управление за интервала 2018-2020 година. Приходите на бюджета се образуват от осигурителни вноски, доходи и приходи от благосъстоятелност, санкции, наказания и наказателни лихви, Данък добавена стойност и други налози върху продажбите.

Включени са и прехвърляния от централния бюджет, както и спомагателни прехвърляния от държавния бюджет за покриване на дефицита от средства. В разноските са планувани средства за пенсии, обществени помощи и компенсации, стратегии, действия и служби по общественото обезпечаване, подкрепяне и заетостта, както и за защита и сигурност.

Предоставят се средства на общественото министерство за Агенцията за обществено подкрепяне и за фонд „ Условия на труд “. Приетият бюджет на ДОО е с нулев недостиг.

Парламентът одобри бюджета на Фонд „ Пенсии “ в размер на 4, 430 милиарда лева за доходи и 8,351 милиарда лева за разноски.

Приходите в бюджета на фонда се образуват от осигурителни вноски, други доходи и прехвърляния от централния бюджет на ДОО. В частта разноски Народното събрание утвърди 8, 351 милиарда лева за пенсии.

В бюджета се усилва размерът на осигурителната вноска за Фонд „ Пенсии” с един процентен пункт – 19,8 на 100 за родените преди 1 януари 1960 г., при съответствие – 11,02 за сметка на работодателя и 8,78 за сметка на служащия, и 14,8 на 100 за лицата, родени след 31 декември 1959 г., надлежно при съответствие 8,22/6,58.

Бюджетът планува от 1 януари 2018 година процентът за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула да се усили от 1.126 на 1.169, вследствие на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на 100 от 1 юли.

Пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември на миналата година, не се осъвременяват, а се преизчисляват с новия % за всяка година застрахователен стаж – 1,169. Приетият бюджет на Фонд „ Пенсии “ е с остатък от 3,921 милиарда лева

По време на дебатите по бюджета за ДОО за 2018 година депутатът от Движение за права и свободи и ръководител на обществената комисия Хасан Адемов съобщи, че има голямо разминаване в допусканията на вносителите във връзка с планирането на приходите.

„ Предлагаме увеличение на приходите от осигурителни вноски със 140 млн. лв., не могат да бъдат в тежест на бюджета “, изясни той. „ Това е бюджет с полемики за политики. Отнесете се съществено към предложенията на опозицията “, добави депутатът от Движение за права и свободи.

Депутатът от ГЕРБ Ирена Димова съобщи, че няма съображение за нарастване на приходите от осигурителни вноски.

„ В бюджета няма популизми. Знаем, че обществената политика е поле за популизъм, само че дано да останем в полето на експертизата “, уточни тя. „ Нито Българска социалистическа партия, нито Движение за права и свободи, които оферират нарастване на бюджета на ДОО, не споделят от кое място ще пристигна това нарастване - от осигурителни вноски, от други вноски или от държавния бюджет “, разяснява Ирена Димова.

От Българска социалистическа партия акцентираха, че ръководещите подценяват приходите в бюджета на ДОО. Те предложиха завишение във фонд „ Пенсии “, „ Майчинство “ и „ Безработица “.

Според депутата Георги Гьоков няма съществени стъпки за увеличението на приходите, което е належащо за гарантиране на баланс в осигурителните фондове.

Предложението на Движение за права и свободи за нарастване на бюджета на ДОО за доходи и разноски, и осигурителни вноски с общо 140 млн. лв. беше отхвърлено. Депутатите отхвърлиха и предлаганото от Българска социалистическа партия нарастване на бюджета на ДОО с 894 млн. лв..

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР