Парламентът прие промяна на Енергийната стратегия на Република България до

...
Парламентът прие промяна на Енергийната стратегия на Република България до
Коментари Харесай

Парламентът актуализира енергийната стратегия на страната

Парламентът одобри смяна на Енергийната тактика на Република България до 2020 година От гласувалите 172 народни представители 162 бяха " за ", а 10 се въздържаха /един от ГЕРБ и 9 от Обединени патриоти/.

Мотив за измененията е това, че след 1 януари 2020 година се чака забележителна смяна в маршрутите на доставка на газ през територията на България от Север-Юг на Юг-Север, както и вероятен риск от доста понижаване на транзитираните през страната количества, а оттова и приходите от тях. Това е обусловено от следните обстоятелства: идно създаване на основни планове в района, които ще трансформират главната посока и направления на потоците - " Турски поток ", плановете от " Южен газов кулоар ", TANAP, TAP, междусистемна връзка Гърция-България (IGB), план за нов терминал за полутечен газ в Александруполис (Гърция), газопровода East Med (с източници на газ от Средиземно море), както и позицията на ООО " Газпром износ ", според която след 1 януари 2020 година същите нямат интерес от прилагане на актуалната инфраструктура, осигуряваща входен потенциал от Румъния и първоначален потенциал към Турция.

В актуализацията на тактиката беше записано, че концепцията за създаване на газоразпределителен център (хъб) на територията на България е учредена на концепцията от разнообразни входни точки на газопреносната система да постъпват обилни количества природен газ от разнообразни източници, за търгуването им на Хъба, както и за по-нататъшно превозване. В същото време в тази точка ще се провежда и пазарно място за търговия с газ (газова борса), където всеки пазарен участник би могъл да прави покупко-продажби с природен газ на пазарен принцип. Тази идея ще се осъществя посредством осъществяване на план за създаване на газов хъб " Балкан ". Целта е да се свържат пазарите на природен газ на страните-членки в района - България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях пазарите на страните - членки от Централна и Западна Европа, както и на договарящите се страни от Енергийната общественост - Сърбия, Украйна, Република Македония, Босна и Херцеговина и други

Реализирането на концепцията за газов хъб цели опазване ролята на България на газовата карта на Европа, както и като съществена страна, осигуряваща входни количества и търговия на природен газ и трансграничен транспорт за района и Европейски Съюз. Целта е да се обезпечи и сигурността на доставките на природен газ освен за България, а и за Европа и района.

В тактиката беше посочено, че до края на 2018 година " Булгартрансгаз " би трябвало да предприеме дейности за реализация на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница, включително да бъдат стартирани публични поръчки за създаване до края на 2019 година на спомагателна линейна газопреносна инфраструктура на територията на България за обект " Разширение на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз " редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбска граница, в това число открита процедура за възлагане на социална поръчка за доставка на нужните материали и съоръжение, капиталово проектиране-фаза работен план, създаване и въвеждане в употреба с планирана стойност 2 286 000 000 лева без Данък добавена стойност.

До края на 2018 година " Булгартрансгаз " би трябвало да предприеме дейности за основаване на газова борса за обезпечаване на подобаваща пазарна среда за реализиране на газов хъб " Балкан " посредством основаване на дъщерно сдружение.

До края на 2018 година " Булгартрансгаз " би трябвало да предприеме дейности за започване на процедура за придобиване на акционерно присъединяване в построяването на новия терминал за полутечен природен газ (LNG терминал) в Александруполис, Гърция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР