Парламентът прие предложението на Министерски съвет за отлагане на срока

...
Парламентът прие предложението на Министерски съвет за отлагане на срока
Коментари Харесай

Парламентът отложи с шест месеца влизането в сила на Закона за горивата


Парламентът одобри предлагането на Министерски съвет за отсрочване на периода за влизане в действие на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис или Закона за горивата. Предложението е той да стартира да работи от 1 юли 2019 година, а не от 28 януари 2019 година „ За “ гласоподаваха 112 народни представители, 28 се въздържаха, прецизира от своя страна организация „ Фокус “.
Парламентът одобри процедурното предложение на ГЕРБ срокът за внасяне на промени в закона сред двете четения да е 3 дни.

Законът за горивата беше признат от Народното събрание през лятото на 2018 година и трябваше да влезе в действие от 28 януари 2019 година С него се вкарват специфични условия за регистрация на търговците с петрол и нефтопродукти - избран уставен капитал и поръчителство, както и високи наказания за нарушителите. От огромните търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лв., а от дребните - 20 хиляди лв.. Дистрибуторите на бутилиран газ би трябвало да имат най-малко 10 хиляди бутилки за предпазване. Лице, което реализира търговия с петрол и нефтени артикули без регистрация, ще предстои на санкция в размер от 25 до 250 хиляди лева, а за наново нарушаване тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните транспортни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се планува глоба от 20 до 200 хиляди лева

На 17 януари парламентарната Комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата одобри предлагането за отсрочване на закона. Представители на Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива оповестиха решението си още веднъж да преминат в протестна подготвеност против Закона за горивата. Търговците подчертаха, че митинга против Закона за горивата нямат желание да смъкват държавното управление и не работят против него. На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе тъжба в Конституционния съд против измененията в Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се оповестиха против отлагането на Закона за горивата. От Българската петролна и газова асоциация обявиха, че напущат КРИБ поради решението на Министерския съвет да предложи отсрочване на закона.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР