Парламентът прие окончателно облекчаването на процедурите за инсталациите на фотоволтаици

...
Парламентът прие окончателно облекчаването на процедурите за инсталациите на фотоволтаици
Коментари Харесай

Без строителни разрешения за солари върху покривите, реши окончателно парламентът

Парламентът одобри дефинитивно облекчаването на процедурите за инсталациите на фотоволтаици върху покривите на къщи. Първоначалната концепция това да важи за мощности до 10.8 киловата бе поправена на 20 киловата.  Народното събрание (НС) гласоподава на второ четене съответните промени в Закона за устройство на територията.

В дебата се включи и бургаският народен представител Жечо Станков.

„ С предлагането, което вършим, напълно отпада строителното позволение . С други думи, административната тежест, която хората би трябвало да извървят – строително позволение, проектантска документи, въвеждане в употреба, ще отпадне. Вместо строително позволение ще е осведомителен режим, вместо проектантска документи ще има линейни схеми, а техническото приемане на обекта ще се случва с декларативен режим, като притежателят ще заявява дружно с изпълнителя пред общината. Така че, ще ви помоля да го подкрепите, тъй като това е изкючително значимо, с цел да може тези планове да се случват бързо, без да се постанова да има медиатори и да се харчат пари за безсмислени неща “, разгласи Станков от трибуната на Народно събрание.

Реплика пристигна от Настимир Ананиев от „ Продължаваме промяната “. Той изясни, че смяната е вярна, само че е препоръчана през задната врата – на второ четене на законопроект, който няма нищо общо с първичния план.

Жечо Станков взе думата за дуплика : „ Тук спешността е заради обстоятелството, че сега документите за кандидатстване за еднофамилните жилищни здания е пусната за публично разискване. След няколко седмици ще е прекомерно късно , когато програмата започва и категорично в програмата е написано, че хората би трябвало да показват строително позволение, да може да променяме нещо. На първо четене текстът беше разискван. Между първо и второ, несъмнено, и с господин Панев разработихме взаимно, извикахме електроразпределителните сдружения, които също са осведомени, тъй като трябваше да сложим къси периоди и пред тях. Всичко това е изпълнено, не е през задната врата. Напротив! “.

Той повтори, че става въпрос за понижаване на административната тежест за жителите - „ с цел да могат семействата да аплайват, да получат 100% безплатни средства за панели за топла вода, 70% грант за слънчеви панели за електричество “, тъй като тази сила ще бъде за тяхна лична консумация.

След приемането на текстовете реагира депутатът от „ Демократична България “ Владислав Панев, упоменат от Станков.

Той изясни във фейсбук: „ Току-що приехме дефинитивно отпадането на разрешителното за градеж и други процедури при инсталацията на фотоволтаици на покриви на къщи, и то с мощ до 20 киловата. В първичния вид предлагането беше за до 10.8 киловата.

Това е промяна, за която се боря от предишния парламент и най-сетне е реалност. През последните години себестойността на силата от солари се намали до рекордно ниски равнища. Заради комплицираните процедури обаче от това се възползват главно огромни вложители. Затова и за разлика от други страни, у нас обстановката е обърната - съвсем всички мощности са на полето, а не върху покривите.

Чудесно е, че решението през днешния ден беше подкрепено от съвсем всички депутати. От трибуната заявих, че това е измежду най-важните и положителни ограничения на този парламент. Надявам се не и последната. “

 

Очаквайте детайлности

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР