Парламентът прие окончателно на второ четене Законопроекта за продължаване действието

...
Парламентът прие окончателно на второ четене Законопроекта за продължаване действието
Коментари Харесай

Окончателно - НС удължи действието на бюджет 2022


Парламентът одобри дефинитивно на второ четене Законопроекта за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година, така наречен удължителен закон за бюджета.

Депутатите не позволиха за гласоподаване и разискване предлагането за продължение на мярката от 25 ст. на литър от всеобщите горива. От Министерството на финансите предложиха мярката да продължи още един месец и ръководителят на бюджетната комисия Петър Чобанов направи предложение за основаване на подобаващ параграф. След отмора и съвещания с политическите сили, Петър Чобанов (ДПС) отдръпна своето предложение мярката от 25 ст. на литър да продължи, заради подозрения за допустимост и липса на консенсус. По думите му има и други способи да се удължи мярката. Венко Сабрутев от " Продължаваме Промяната " припозна предлагането на Чобанов и го внесе от свое име, само че пленарната зала реши, че то е неприемливо за разискване и гласоподаване.  

Депутатите обаче позволиха за разглеждане предлагането на Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС) и го одобриха. За финансиране на разноските и прехвърлянията Министерският съвет няма да може да употребява средства по единната сметка на държавния фонд за гарантиране на резистентност на държавната пенсионна система и на средствата по стратегии и планове на Европейски Съюз, записаха в закона народните представители. Служебният министър на финансите Росица Велкова изясни, че през вчерашния ден Кирил Ананиев е направил сходно предложение, което е блокирало всички средства във фискалния запас, а днешният текст блокира единствено европейските средства и Сребърния фонд. Няма да има проблем с изплащането на пенсиите при текста, който през днешния ден е препоръчан от Кирил Ананиев, сподели тя.

Блокираме опцията служебният кабинет да харчи едни пари, с цел да може да са налични, когато се образува постоянен кабинет, разяснява Асен Василев от " Продължаваме Промяната ". По думите му ГЕРБ се опасяват служебният кабинет да не изхарчи тези пари, тъй че като създадат държавно управление тези средства да ги няма. 

По предложение на Румен Гечев в удължителния закон за бюджета депутатите записаха, че Министерският съвет може да утвърждава финансиране на влезнали в действие към 1 януари 2023 година политики за фамилните помощи за деца, т.е. Министерски съвет може да утвърди еднократна помощ за децата от първи до четвърти клас.

Депутатите не одобриха предлагането на Асен Василев, подкрепено от бюджетната комисия, за нов метод за индексиране на пенсиите. Остава настоящата досега наредба, съгласно която пенсиите се актуализират всяка година по така наречен швейцарското предписание, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР