Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за

...
Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Приеха законови промени за проследимостта на количествата лекарства у нас

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с които се цели повишение проследимостта на наличните количества лекарствени артикули на територията на България и основаване на опция за ограничение на съществуващите недобри практики за нерегламентиран успореден експорт.

С промените се вкарва обвързване за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули да обезпечава съгласуваност на националния номер за идентификация на лекарствения артикул с кода на продукта в Позитивния лекарствен лист, което да докара до възстановяване проследимостта на лекарствените артикули във веригата на лекарствоснабдяване у нас.

За задачите на възнаграждение на лекарствени артикули с обществени средства Министерството на здравеопазването, Изпълнителната организация по медикаментите, Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българската организация за верификация на медикаментите, притежателите на позволение за търговия на едро и дребно с лекарствени артикули, лечебните заведения, центровете и приютите обезпечават оперативна съгласуемост и съгласуваност на електронните им системи за автоматизиран продан на данни в машинно четим формат в действително време. Предвижда се това да се случи в шестмесечен период от влизането на актуалните промени в действие.

Притежателят на позволение за употреба/удостоверение за регистрация на лекарствен артикул е задължен да дава на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) информация за кода на продукта в период до 14 дни от публикуването на медикамента в Позитивния лекарствен лист, надлежно от настъпване на смяна в събитията.

Лекарствените артикули, за които в избрания период не е предоставена на ИАЛ информация за кода на продукта, не се заплащат с обществени средства за периода на несъблюдение на отговорностите. За задачите на възнаграждение на лекарствени артикули с обществени средства, ИАЛ ежеседмично дава на НЗОК и Министерството на здравеопазването тази информация за лекарствените артикули.

Предвижда се лекарствени артикули, на които не е тествана достоверността посредством индикаторите за сигурност и не е дезактивиран самостоятелният идентификационен белег в системата от регистри в сходство с Делегиран правилник (ЕС) 2016/161, да не се заплащат с обществени средства. Тази наредба ще се ползва шест месеца след влизането на измененията в действие.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР