Парламентът прие нормативни правила за поетапно въвеждане и прилагане на

...
Парламентът прие нормативни правила за поетапно въвеждане и прилагане на
Коментари Харесай

Депутатите приеха правила за поетапното въвеждане на електронна платформа за възлагане на обществени поръчки

Парламентът одобри нормативни правила за поетапно въвеждане и използване на електронна платформа за възлагане на публични поръчки в страната.

Това стана с приемане на промени в Закона за публичните поръчки на първо четене. От гласувалите 113 народни представители 97 бяха "за ", а 16 се въздържаха. В отчета на Комисията по правни въпроси се показва, че с измененията се вкарва наложителна електронна връзка. Във връзка с това се предлага смяна в реда за сключване, издание и връчване на електронни документи в хода на възлагане и осъществяване на поръчките, надлежно в разпоредбите за запазване на информацията.

Прецизира се кръгът на лицата, които са задължени да заявяват персонални условия при присъединяване в поръчки. Кръгът се свежда до законните и упълномощени представители на стопанския индивид и до членовете на неговите управителни и надзорни органи. Променени са наредбите, които уреждат допустимостта на подмяна или включване на подизпълнител при осъществяване на контракт за социална поръчка. Предвидена е глоба за непозволена подмяна на реализатор или подизпълнител, като се цели реализиране на дисциплиниращ резултат по отношение на страните по контракта. С цел по-голяма бистрота се вкарва обвързване за възложителите да разгласяват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на публичните поръчки - съобщение с информация за всички спомагателни съглашения към договорите, без значение от правното съображение за тяхното изменение. Част от измененията целят по-ефективно съдействие сред Агенцията по публични поръчки и контролните органи в региона. Има промени и в административнонаказателните разпореждания на закона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР