Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на държавното

...
Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на държавното
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на ДОО за 2022 г.

Парламентът одобри на второ четене рамката на бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година със 120 гласа "за ", 38 "против " и без въздържали се.

Общата сума на приходите и прехвърлянията за 2022 година от консолидирания бюджет за държавното публично обезпечаване е в размер на 16 861,2 млн. лева, или с 1294,8 млн. лева повече спрямо 2021 година В рамките на общата сума с максимален условен дял са приходите от осигурителни вноски, които са планувани в размер на 9534,3 млн. лева

Предвиден е спомагателен трансфер от държавния бюджет за покриване на дефицита от средства в бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година в размер на 6961,4 млн. лева, или повече с 636,4 млн. лева, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Общият размер на разноските за пенсии, парични компенсации и помощи, службите по обществено обезпечаване, за ограничения за опазване на заетостта и предоставените прехвърляния за 2022 година е 16 861,2 млн. лева, в това число предоставени прехвърляния в размер на 7,4 млн. лева Планираните разноски за пенсии са 14 120,4 млн. лева Предвидените разноски са с 1072,5 млн. лева, или с 8,2 на 100 повече по отношение на обновения бюджет на ДОО за 2021 година

Отхвърлено беше предлагането на Движение за права и свободи да се усилят приходите от осигурителни вноски с 300 млн. лв.. От Движението предлагаха и ограничения, за които да бъдат употребявани спомагателните средства. Една от тях е тези пари да бъдат употребявани за отпадане на задължението на работодателите да заплащат първите три дни от болничните, а да ги заплаща ДОО.

ГЕРБ-СДС желаеха спомагателни средства за чиновниците на Националния застрахователен институт, поради положения ексклузивен труд, само че и тяхното искане не получи поддръжка в пленарната зала.

Дебатите започнаха още по заглавието, което от ГЕРБ-СДС предложиха да бъде законопроект на бюджета на държавното публично обезпечаване за второто тримесечие на 2022 година, поради желанията на ръководещите за актуализация в средата на годината.

Джейхан Ибриямов от Движение за права и свободи дефинира предлагания бюджет като "бюджет на изядената пица ", оповестява Българска телеграфна агенция. Той прикани да се огледат механизми, които ще понижат инфлацията. Сред вероятните подходи Ибриямов уточни понижаване на Данък добавена стойност на храни и медикаменти, както и понижаване на данъчните тежести на дребния и междинния бизнес.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме Промяната " уточни, че препоръчаният бюджет е съумял да накара даже най-големите му критици да си опонират – в началото бил проинфлационен, великодушен, разхитителен, обаче в това време са предложили значими обществени разноски сред първо и второ четене.

"Ще чуем апели и за опазване на преференцията на земеделските производители, само че тази смяна е нужна, ние държим тя да се случи, тъй като е част от напъните ни за връщане на справедливостта на системата ", уточни той. Между първо и второ четене предложихме спомагателни 5 милиона, които ще се насочат към подкрепяне на земеделските производители, добави Арабаджиев.

Обсъждането на текстовете от законопроекта на второ четене продължава.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР