Парламентът прие на второ четене промени в Закона за социалното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за социалното
Коментари Харесай

Окончателно: Социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за общественото подкрепяне. Измененията плануват обществените помощи да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерския съвет. Сега обществените помощи се дефинират на база на обезпечен най-малък приход, който сега е 75 лв..

С обвързването на системата за обществено подкрепяне с линията на беднотия ще се изпълнят рекомендациите на Европейската комисия и изискванията за активиране на Плана за възобновяване и резистентност, свързани със схемите за най-малък приход. Също по този начин ще се основат нужните условия за усъвършенстване на системата за обществено подкрепяне - разширение на обсега на подпомаганите лица и фамилии и увеличение на размера на помощите, се показва в претекстовете към измененията.

Не се позволява наложително осъществяване върху вземанията на лицата по Закона за обществено подкрепяне, с изключение на в избрани случаи, одобри още Народното събрание. От парични обществени помощи не могат да се вършат удръжки, с изключение на за надвзети средства за обществено подкрепяне вследствие на счетоводно-техническа неточност и запори за вземания за прехрана на деца. Сега депутатите прибавиха, че могат да се вършат удръжки и за недобросъвестно получени средства от обществени помощи, открити с влезнал в действие акт.

Хората, недобросъвестно получили обществени помощи, ще се лишават от тях до възобновяване на дължимите суми, само че за период не по-дълъг от една година, вместо както беше до момента - две години.

Промените влизат в действие от 1 юни 2023 година, а до тогава подзаконовите нормативни актове по използването на закона се привеждат в сходство с промените, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР