Парламентът прие на второ четене промени в закона за собствеността

...
Парламентът прие на второ четене промени в закона за собствеността
Коментари Харесай

НС прие промени в Закона за собствеността на земеделските земи

Парламентът одобри на второ четене промени в закона за собствеността и използването на аграрни земи, с които се прецизират изискванията за смяна на предназначението на аграрни земи при създаване на обекти за сила от възобновими източници.

С измененията се променят и текстове от закона за опазването на земеделските земи. Там се основава нова наредба, по предложение на народния представител от „ Възраждане “ Даниел Петров, съгласно която за земеделските земи от общинския аграрен фонд с метод на трайно прилагане - пасища, мери и ливади, текстът, обвързван с опцията за създаване на обекти за произвеждане на сила от възобновими източници и променянето на предопределение на земите, се ползва, когато за тях през последните 3 години са извършени процедури при изискванията от Закона за собствеността и използването на земеделските земи и не са подписани контракти за наем. “ 

Текстът, който е обвързван с опцията за създаване на обекти за произвеждане на сила от възобновими източници в Закона за собствеността и прилагане на аграрни земи, планува, че при нужда от създаване на обекти за произвеждане на сила от възобновими източници за реализиране на националната цел, земеделските земи ще се смятат с променено предопределение след влизането в действие на обстоен организационен проект, предусещащ създаване на обект за произвеждане на сила от възобновими източници.

Депутатите гласоподаваха публицистична корекция по предложение на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, с която за почнали се смятат процедурите, за които към деня на обявяване на закона в " Държавен вестник ", има влезнало в действие решение или утвърден обстоен организационен проект по реда на Закона за собствеността и използването на аграрни земи, предусещащ построяването на обект за произвеждане на сила от възобновими източници. Редакционната корекция бе гласувана със 183 гласа „ за “, без – „ срещу “ и седем – „ въздържали се “.  

Даниел Петров от „ Възраждане “ сподели, че поддържа препоръчаната от Танева редакция и изясни, че с гласуваните текстове се вършат промени в Закона за запазване на земеделските земи, тъй като главният мотив, с който общинските препоръки променяли предназначението на земеделските земи и разрешавали построяването на слънчеви паркове, бил, че тези земи за нищо друго не ставали. В тази връзка нашето предложение е, в случай че едно пасбище или морава не е заявявано за подкрепяне по реда на Закона за собствеността и използването на земеделските земи в последните три години, тогава да може да бъде давано на вложители за изграждано на фотоволтаични централи. 

Според депутата този мотив е годен единствено в случай че за последните три години за въпросните земи няма постъпило заявление за прилагане. „ Ние не желаеме да пречим на бизнеса и по тази причина направихме промяна започнатите процедури да бъдат продължени по досегашния ред, изясни Петров. Категорично сме срещу това да бъдат спрени планове, когато въпросните земи не са били заявявани за подкрепяне  в последните три календарни години, посочи той. 

Даниела Божинова от парламентарната група на „ Продължаваме промяната -Демократична България “ (ПП-ДБ), в чиито съдружен състав е и „ Зелено придвижване “, означи, че от самото си начало то поддържа зелената енергетика. Сега обаче има известна алтернатива, дали да подкрепим построяването на слънчеви централи или животновъдите, разяснява тя.

По думите ѝ има напън за заемане на аграрни терени от седма категория нагоре и смяна в тяхното предопределение и уточни, че има проблем с обезпечаването на избран най-малко мери и ливади за животновъдите. Тя уточни, че поддържа смяната, която се гласоподава, само че тя не е задоволителна. Божинова разяснява, че следва да се промени и цената, с която се сменя предназначението на земите, и да се приложат и някои други стопански лостове, с цел да се реализира баланс сред двата бранша. 

Депутатите гласоподаваха, че аграрни земи от Държавния аграрен фонд се отдават чартърен или аренда посредством търг на физически лица с непрекъснат адрес на територията на общината по местоположение на парцелите, обект на търга; на кооперации, еднолични търговци и юридически лица със седалище или адрес на ръководство на територията на съответната община по местоположение на парцелите, които са притежатели или ползватели на животновъдни обекти на територията на общината или развиват стопанска активност там.  

Десислава Танева изясни, че това са промени, дебатирани три години с неправителствения бранш и земеделските организации. Танева обясни, че при ръководството на Държавния аграрен фонд главната смяна е, че при процедурата  за отдаване чартърен или аренда остава единствено търг. С тази смяна преимущество се дава на локалните аграрни производители, тези, които имат регистрация, които имат стопанска активност в същата община, в която е парцелът, подложен на търг, изясни тя.

Второто преимущество, което се дава, е на зеленчукопроизводители, земеделските производители на трайни насаждения и младите фермери, изясни депутатът. Танева уточни, че споразуменията за прилагане на земеделските земи към този момент ще се подписват от две трети от ползвателите с концепцията да не се злоупотребява с безспорното болшинство. Третата съществена смяна е редът за отдаване на пасищата, мерите и ливадите в интерес на животновъдите - увеличение на нормите на животинска единица за втория търг, който се организира при прилагане на земеделските земи, добави депутатът.

Танева изясни, че сега настоящото законодателство разрешава, в случай че остане аграрен фонд свободен, той да се търгува свободно, въпреки и на втора сесия. Сега ще бъде единствено за притежатели на животновъдни обекти, добави депутатът. Колегата ѝ Румен Христов сподели, че всичко това се прави за и в полза на българските аграрни производители. Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че актуалните  промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи са от дълго време предстоящи от земеделските производители и касаят тематика, дискусионна от доста от дълго време – справедливото систематизиране на териториите от Държавния аграрен фонд и Общинският аграрен фонд, които се употребяват от земеделските производители, написа Българска телеграфна агенция. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР