Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп
Коментари Харесай

Приеха на второ четене промени в Закона за достъп до обществена информация

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за достъп до социална информация, с които се транспонира европейска инструкция от 2019 година по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш. Забавянето с транспонирането е причина за разкриване на наказателна процедура от Европейската комисия и налагане на имуществена глоба на България, показва вносителят - Министерският съвет.

С промените се вкарват редица нови понятия и спомагателни отговорности на организациите от публичния бранш. Определят се предпочитаните области, в които следва да се отворят публичните данни, типовете данни, които подлежат на отваряне, включително динамични данни, научноизследователски данни и набори от данни с висока стойност, както и изискванията за тяхното даване.

Изяснява се кръгът на задължените субекти за даване на информация за наново потребление. Като такива са посочени държавните органи, техните териториални звена, териториалните органи на изпълнителната власт и органите на локалното самоуправление в България, публичноправните организации и организациите, осъществяващи научни проучвания, и организации, финансиращи научни проучвания, в това число висши учебни заведения за научноизследователските данни.

Организациите от публичния бранш дават динамични данни за наново потребление благодарение на подобаващи приложнопрограмни интерфейси (API), когато е използвано - под формата на информативен масив за евакуиране. Организациите от публичния бранш, организациите, осъществяващи научни проучвания, и организациите, финансиращи научни проучвания, дават в отворен машинночетим формат със свободен достъп научноизследователските данни, получили обществено финансиране и представляващи набори от данни с висока стойност.

Министерството на електронното ръководство годишно изготвя систематизиран отчет за положението на повторното потребление на информация от публичния бранш и въздействието на наборите от данни с висока стойност. Организациите от публичния бранш всяка година ще дават по електронен път на Министерството на електронното ръководство информацията, нужна за правене на систематизирания отчет. Той се оповестява обществено на интернет страницата на ведомството, плануват промените.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР