Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп
Коментари Харесай

Окончателно: Агентите на ДС ще се обявяват след всяка проверка


Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност (ДС) и разследващите служби на Българската национална войска (БНА). Законовите промени бяха препоръчани от ПГ на " Демократична България ".

С промените се конкретизира, че пълномощието на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия, по-известна като Комисия по досиетата, не е еднократен акт предвид на забележителния брой хора и институции, които ревизира. Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно изговаряне при появяването на нови доказателства за принадлежност за тествано лице не е обвързано със наложителна инспекция, която тя прави.

Измененията плануват, ако се откри, че някое от проверяваните лица е с открита и оповестена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията да се позове на резултатите от миналата инспекция, като разкрие и разгласи новото обществено качество на тестваното лице без ново определяне на принадлежността.

Промените бяха гласувани накуп със 77 гласа " за " и 19 " срещу ". Движение за права и свободи не участваха в гласуването, а от ГЕРБ-СДС, " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане " гласоподава единствено по един народен представител.

Председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски изиска заглавието да бъде променено на Законопроект за анулация на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия. Той уточни, че законът не е в сходство с всекидневието на българските жители и изиска неговото отпадане.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че не може на второ гласоподаване да се прави публицистична смяна, с която да отпадне цялостен един закон. 

Председателстващият съвещанието зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин не подложи на гласоподаване предлагането на Свиленски. Той уточни, че Българска социалистическа партия е за анулация на този закон, само че това не може да стане със заглавието, а с внасяне на различен законопроект.

В последна сметка заглавието " Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска " беше признато с 98 гласа " за ", 44 " срещу " и 1 въздържал се. 

Дебатите по законопроекта продължиха повече от два часа. Стигна се и до вълнения в пленарната зала, написа Българска телеграфна агенция. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР