Парламентът прие на второ четене промени в Закона за чужденците

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за чужденците
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за чужденците в Република България, съобщи Българска национална телевизия.

Целта на гласуваните ремонти е да се сътвори нужната законодателна уредба, осигуряваща използването на регламентите на Европейския съюз, свързани с действието на Шенгенската осведомителна система, на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и на Система за влизане/излизане (СВИ).

С признатите изменния службите на дирекция „ Миграция “ и способените органи за издаване на визи в Министерство на външните работи ще имат достъп до осведомителните системи за задачите на инспекция на изискванията за престояване на жителите на трети страни на територията на страната и за преценка на събитията при издаване на визи. Осигурява се също предвидимост и изясненост на използваните процедури по издаване на позволения за пътешестване и тези за надзор върху спазването на позволения период за краткосрочно престояване на жителите на трети страни на територията на страните членки.

Създава се и опция за ефикасен граничен надзор посредством създаване и потребление на функционалностите на националния интерфейс на Система за влизане/излизане. С измененията се дефинира достъпът до системата за въвеждане, смяна, изтриване и информация с данни на оправомощени консулски чиновници в задграничните представителства, способени за издаване, отменяне и анулация на визи, оправомощени чиновници на Националния визов център към дирекция „ Консулски връзки “ на Министерството на външните работи, оправомощени чиновници на дирекция „ Миграция “ и на звената „ Миграция “ при регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.

С измененията се дефинират и пълномощията на националното звено ETIAS в Министерство на вътрешните работи, което в сходство европейски правилник, е умело да издава, отхвърля да издаде или лишава позволения за пътешестване на жители на трети страни, които са освободени от условието за виза. Гражданите на тези страни ще разполагат с дейно правно средство за отбрана в случаите на отвод или лишаване на разрешението за пътешестване.

Функционалностите на осведомителната система ETIAS ще бъдат налични за информация с данни за потребностите на граничните инспекции на външните контролно-пропускателни пунктове, както и за потребностите на дирекция „ Миграция “ и звената „ Миграция “ при регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, за информация и инспекция дали изискванията за влизане и престояване на жителите на трети страни на територията на страната са изпълнени. Ще се увеличи потенциалът на правоприлагащите органи за попречване, откриване и следствие на тежки закононарушения посредством обезпечаването на достъп до ETIAS.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР