Парламентът прие на второ четене промени в Закона за биологичното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за биологичното
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за биологичното разнообразие

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за биологичното многообразие, свързани с ръководството на Европейската екологична мрежа „ Натура 2000 ”. С промените министърът на околната среда и водите се дефинира като народен орган за ръководство на мрежата „ Натура 2000 ”, регламентирани са и неговите пълномощия.

Орган за ръководство на районно равнище на предпазените зони и елементи от тях, попадащи в териториалния обсег на съответна районна ревизия по околната среда и водите, е шефът на районната ревизия. За предпазените зони на териториите на националните паркове орган за ръководство е шефът на съответния народен парк, а за предпазените зони и частите от предпазени зони, попадащи в морските пространства на България - шефът на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “.

Въвежда се задължението за предпазените зони да бъдат избрани характерни и подробни цели на запазване и да се бъдат създадени териториални проекти за ръководство. Разширява се съставът на Националния съвет по биологичното многообразие, в който се включват представители на териториални и локални органи на власт и национално показани синдикални, работодателски, секторни и други организации.

Министърът на околната среда и водите създава Национална рамка за предпочитани дейности за „ Натура 2000 ”, в която се дефинират ограничения за поддържане или възобновяване на видове естествени местообитания и типове, в това число птици в предпазените зони, одобри Народното събрание. Рамката ще се приема от Министерския съвет, а срокът на действието ѝ е шест години с опция за преразглеждане и актуализиране при нужда на всеки две години.  

Депутатите отдръпнаха неподкрепените си оферти по законопроекта, импортиран от служебното държавно управление. Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) изясни, че този законопроект е изискване за отключване на второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, и са отдръпнали предложенията си, с цел да не бавят процеса. 

Иван Белчев от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) уточни, че част от редките и предпазени типове в Европейския съюз като бобъра, лалугера, горския сънливец са предпазени с директивата за хабитатите още 1992 година и за тях страните членки са длъжни да афишират предпазени зони. Те се срещат и у нас, само че законопроектът отхвърля да ги отбрани, като не ги включва в приложенията на Закона за биологичното многообразие, означи той. Подкрепям отбраната на застрашените типове и това ще създадем с сътрудниците ми от ПП-ДБ посредством законодателна самодейност в най-кратък период, добави той.

Виждам вълнението в зелената общественост във връзка с това, че, виждате ли, неприятните депутати не желаят да защитят бобъра, единствено че във вашето предложение не е записан единствено бобърът, а и водното конче, и виолетовата пеперуда, и горският сънливец и лалугерът, разяснява в отговор Младен Шишков, представен от Българска телеграфна агенция. Всеки в допълнение вписан предпазен тип основава условия за спомагателни ограничавания на бизнеса, изясни той. Според Шишков би трябвало да се откри нужният баланс, тъй че като защитят едно животно, да защитят и правата на хората. 

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов увери, че Министерството е мобилизирано и ще даде целия си експертен потенциал, с цел да могат тези оферти и хрумвания, които са били оттеглени, да бъдат интегрирани незабавно, откакто бъде признат този закон и да стартира интензивна работа, с цел да може по най-хубавия метод те да бъдат отразени. Уверен съм, че салдото сред природа и бизнес може освен да бъде реализиран, само че естественото развиване да се трансформира също в стопански актив на страната, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР