Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните без

...
Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните без
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните

Парламентът одобри на второ четене новия Закон за храните без диспути. Проектът е утвърден на първо четене в края на октомври 2017 година

С него се дефинират общите условия към сигурността на храните, към бизнес операторите от хранителния бранш и към обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни. Повишава се и размерът на глобите, налагани за нарушаване на закона.

Компетентните органи за надзор на национално равнище ще са Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ и Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването (за минерални и изворни води).

Предвидено е БАБХ да поддържа обществен народен указател на бизнес операторите и обектите за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни и на хранителни добавки, както и на бизнес операторите и обектите за произвеждане на бутилирани натурални минерални и изворни води.

Народно събрание гласоподава измененията в Закона за храните, които гледа на първо четене през 2017 година

Регламентирани са главните условия към пакетирането, етикетирането и рекламата на храните. Обозначението "Продукт от България " ще се слага върху храни, когато главната съставна част, употребена за тяхното произвеждане, е добита на територията на България и всички стадии на индустриалния развой се реализират в страната. Обозначението може да се съпровожда с географска карта или различен знак, който съдържа информация, че храната е създадена на територията на България.

Въвежда се възбрана бизнес оператор посредством реклами или други форми на търговски известия, в които вземат участие деца, да популяризира генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца; както и храни, които съдържат хранителни съставки и субстанции с хранителен или физиологичен резултат, които не дават отговор на условията за здравословно хранене, според нормативната уредба. При нарушаване на възбраната се планува санкция или имуществена глоба от 2000 до 3000 лв..

За осъществяване на активност без регистриране в регистрите ще се постанова санкция или имуществена глоба от 2000 до 4000 лева За бизнес оператор глобата ще е от 4000 до 6000 лева Същата глоба ще се постанова и при неспазване на избраните хигиенични условия, както и при недопускане на контролните органи на територията на обекта, непредставяне на документи и възпрепятстване на служебните им отговорности, в това число взимането на проби.

За първи път се регламентират условията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на транспортните средства за превозване на храни от скотски генезис и на храни като брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения. Регистрацията ще се удостоверява със стикер.

Предвидено е и основаването на Национален съвет по храните като непрекъснат съвещателен орган, който ще подкрепя министъра на земеделието, храните и горите.

Светла Бъчварова / "БСП за България "/ възрази против основаването на Национален съвет по храните и критериите за браншовите организации, които ще могат да вземат участие в него. Законът планува за присъединяване в съвета да бъдат допускани браншови организации, които съставляват не по-малко от 25 % от оборота в съответния бранш. Бъчварова уточни, че по този начин този народен съвет ще бъде от 90-100 представители и ще дава мнения, каквито и сега могат да се дават.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР