Парламентът прие на първо четене законопроекта за събиране на вземания

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за събиране на вземания
Коментари Харесай

На първо четене: колекторът ще звъни само от 7:00 до 20:00

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за събиране на вземания по потребителски контракти, импортиран от Министерския съвет. " За " бяха 106 народни представители от ръководещата коалиция и 23-ма се въздържаха. Срокът за оферти сред първо и второ четене беше продължен на 28 дни, в който работна група ще уточни текстовете.

Законопроектът планува да се сътвори указател на колекторските компании, който ще се води от Министерството на стопанската система и промишлеността. Въвеждат се условия към сдруженията за най-малък импортиран паричен капитал, не по-малко от 500 хиляди лева, както и в управлението им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства, предава Българска телеграфна агенция.

Законопроектът основава отговорности за първичния заемодател да уведоми потребителя преди прехвърлянето на вземането му на друго сдружение, като му даде писмена информация за размера на вземането, неговото съображение, изплатените суми и лицето, на което ще бъде трансферирано вземането. Първоначалният заемодател ще е задължен да даде и опция на длъжника да извърши непринудено задължението си в 14-дневен период от приемане на известието, като уточни банкова сметка или различен метод за непринудено заплащане.

Търсената от потребителя сума не може да бъде по-голяма от дължимото съгласно контракта с първичния заемодател. Размерът на вземането, което е трансферирано от първичния заемодател, може да бъде повишен само с лихвата за веселба, която не би трябвало да бъде по-висока от законната рента. Начисляването на по-висока рента за веселба, както и на спомагателни такси и комисионни, ще предстои на надзор и наказания от Комисията за отбрана на потребителите. Законопроектът основава опция за потребителите да оспорват задължението или да потърсят подпомагане от орган за различно разрешаване на разногласия.

" Сега никой не ви кани непринудено да си извършите задължението ", изясни вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. - " Сега, преди някой да ви " цъфне " на вратата, ще получавате покана за непринудено осъществяване ".

Нинова означи също, че кредиторът, преди да трансферира задължението на друго лице, ще уведоми обществено потребителя.

Освен това кредиторите ще могат да звънят единствено от 7:00 часа сутринта до 20:00 часа вечерта.

" Не може да се лепи съобщение на входа на блока ви, да се върви при работодателя ви, в случай че се одобри законът ", сподели още тя.

" Няма да дължите повече от това, което сте взели като заем, с изключение на законната рента, никой няма да има право да си поставя такси, комисионни, да ви изнудва за непостижими суми, за които не носите отговорност ", добави.

От приложното поле на закона са изключени нотариусите, юристите, адвокатските сдружения и правосъдните реализатори, когато те правят действия по обслужване на вземания в границите на упражняването на своята специалност.

По време на полемиката беше подложен и въпросът за обсега на закона и дали са включени бързите заеми и банките. На този стадий законът планува само кредитните институции да бъдат изключени от приложното му поле, само че не и небанковите финансови институции, което дава отговор на въпроса за включването на потребителските и бързите заеми и в този момент, обясни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Той уточни, че директивата във връзка с банките е в развой на транспониране и рано или късно тези разпореждания ще станат част от българското законодателство. По думите му, би било добре това да се случи сред първо и второ четене на законопроекта.

По отношение на операторите на ВиК услуги, енергоразпределителните сдружения, топлофикациите и телекомите, Димитър Маргаритов изясни, че избрани стопански оператори не би трябвало да бъдат изключени от опцията да продават на така наречен колекторски компании вземания по потребителски контракти. Те не трябва сами да събират такива вземания, тъй като това натоварва с спомагателни разноски тяхната администрация и това се отразява на крайната цена, тъй като не постоянно цените, на които те дават своите услуги, са контролирани, аргументира се той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР