Парламентът прие на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното

...
Парламентът прие на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното
Коментари Харесай

НС ратифицира СЕТА на първо четене, БСП и патриотите гласуваха против

Парламентът одобри на първо четене Законопроекта за одобрение на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейския съюз и неговите страни членки, по-известно като СЕТА.
„ За “ ратификацията гласоподаваха 110 народни представители, „ срещу “ – 98 и „ въздържали се “ – 7, с което документът бе признат на първо гласоподаване. Споразумението бе подкрепено от ПГ на ГЕРБ и ПГ на Движение за права и свободи. От „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Обединени патриоти “ гласоподаваха „ срещу “, а от „ Воля “ се въздържаха.
Споразумението планува цялостно унищожаване на митата за 99 на 100 от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за генезис, посредством които се улеснява износът в Канада.
В претекстовете на Министерски съвет за ратификация на СЕТА се показва, че това съглашение няма да наложи смяна в законодателството по отношение на генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на Европейски Съюз за генетично модифицирани организми. Вносителите считат, че то няма да има отношение по отношение на използването на технологиите за изследване и рандеман на шистов газ.
В по-голямата си част съглашението към този момент се ползва краткотрайно от 21 септември 2017 година, с изключение на наредбите, свързани със отбрана на вложенията, уреждането на разногласия сред вложител и страна, и разпореждания във връзка с отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална подготвеност на държавите-членки на Европейски Съюз. Разпоредбите, оставащи отвън краткотрайното използване на СЕТА, влизат в действие след утвърждението му от Народното събрание.
От " Българска социалистическа партия за България ", " Обединени патриоти " и " Атака " се оповестиха " срещу " ратификацията на съглашението още по време на разискванията.
Малко преди края на съвещанието през вчерашния ден от ГЕРБ желаеха удължение на работното време до гласоподаване на точката, само че от Българска социалистическа партия настояха за прегласуване на предлагането и предшестваща поименна инспекция. След спор в пленарна зала по процедурата, работното време беше удължено до привършване на дебатите, а гласуването на съглашението остана за през днешния ден.
Обсъждания
Петър Кънев от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че Германия и Франция към този момент четири години не са утвърдили съглашението. Дайте да изчакаме, къде бързаме, попита той и прикани за отсрочване на ратификацията.
Колегата му Румен Гечев се опълчи на гласуването на съглашението на две четения в едно съвещание. Според него подписването на този контракт, единствено с Канада, не съставлява стопански интерес за Европейски Съюз и за България. По думите му, Канада печели в пъти повече в сравнение с Европейски Съюз. Нямаме цялостни гаранции за ГМО и фракинга, означи той. Гечев уточни също, че правосъдните разногласия с канадски компании, които оперират в  България, няма да се вземат решение тук. По думите му това тормози бизнеса в Европа.
Красимир Богданов от " Обединени патриоти " означи, че повече от 40 хиляди компании от  САЩ, регистрирани в Канада, ще получат достъп до пазара на Европейски Съюз. Откриват се благоприятни условия за усилване на вноса на ГМО артикули, разяснява той. Богданов означи, че посредством наднационален съд непознати вложители ще имат право да съдят европейските страни, в случай че преценяват, че нови закони или промени в актуалните понижават облагата им. СЕТА пази огромния транснационален капитал, а не българските производители, уточни той. Застрашаването на сигурността на храните, ограничението на националния суверенитет, доста неразбираеми причини и бъдещи правни последствия за страната ни, ни задължават от Вътрешна македонска революционна организация като български патриоти да гласуваме срещу ратификацията на съглашението, съобщи Богданов.
" Виждам какви са настройките у нас - съглашението да мине, само че се надявам други страни да спрат това нездравословно за целия Европейски Съюз съглашение ", разяснява самостоятелният народен представител от " Атака " Павел Шопов. Малко успокоение за нас от " Атака " е отпадането на визите с Канада, добави той.
Джема Грозданова (ГЕРБ) сподели, че част от съглашението към този момент е в действие от септември 2017 година и съгласно всички статистики стокообменът сред България и Канада за тези близо две години се е нараснал с 29 %. По думите й съглашението основава съответни стопански благоприятни условия за България при най-малък риск, с по-обстойни правила при отбрана на националния интерес. Чухме доста въпросителни за ГМО продуктите, за шистовия газ и за това, че ще бъде оскърбен нашият суверенитет. Бих определила тези изводи като неверни и считам, че не е добре осмислено това, което написа в съглашението, то в действителност е доста огромно като размер, сподели Грозданова. След като чух и двете страни на залата - и лявата, и дясната, мисля, че още веднъж се появява един повече геополитически проблем, а не толкоз стопански, разяснява тя.
Румен Гечев я репликира, че са определени тук да пазят български ползи. " Вашият проблем е, че вие в никакъв случай не сте споделили " не " на предложение, идващо от Вашингтон ", комeнтира той.
Български зам.-министър организира значими срещи в Отава
В момента, в който депутатите спореха по СЕТА, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещаване в Канада, беседва в Отава с Дейвид Морисън, консултант по външна политика и защита на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, с парламентарния секретар на министъра на дребния бизнес, поощряване на износа и интернационалната търговия на Канада Рейчъл Бендаян и с асистент заместник-министъра на външните работи по въпросите на Европа и Близкия Изток Питър Макдугъл.
И в трите срещи бяха разисквани предпочитани въпроси от двустранния дневен ред сред България и Канада.
Пред Рейчъл Бендаян Георг Георгиев означи, представен в известие на Министерство на външните работи, че Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Канада (CETA) е на финалния стадий на своята ратификация в България. " СЕТА дава опция за стопански напредък и повече работни места ", сподели Георгиев. Той даде за образец, че от началото на краткотрайното използване на СЕТА статистическите данни демонстрират покачване от 29% в комерсиалния продан сред България и Канада през 2018 година
Отрицателен избор
Благодарение на нас ще има второ четене на ратификацията на СЕТА. Това сподели депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов в негативен избор след гласуването на СЕТА.
„ Българска социалистическа партия гласоподава изрично срещу ратификацията на този контракт. Нашата позиция е поредна във времето. Ние неведнъж сме изразявали своите опасения “, сподели Попов и прикани, в случай че се стигне до второ четене тези, които не са подкрепили законопроекта на първо гласоподаване, да не го поддържат и на второ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР